facebook

Събития

socmuseum_678x410_crop_478b24840a
10.11.2015 18:00
Събития

Представяне на „Социализмът в музея на постсоциализма“

Сборник статии от научно-изследователски семинар (есен пролет 2012/2013 г.)

Галерия „УниАрт“

Организатор:
департамент „Изкуствознание и история на културата“
Издателски център

Водещ:
доц. д-р Наталия Христова

Участници:
проф. Иван Еленков, днк - СУ „Св. Климент Охридски“
проф. д-р Румен Генов - НБУ


Съставител: Наталия Христова

Авторите в този сборник са поставили и анализирали различни проблеми: за липсващия музей на социализма и постсоциализма; за възможния и (не)възможен литературен музей; за художествения музей; за „индустриалния“ музей; за постсоциалистическото българско и (пост)югославско кино и неговата музейна репрезантация; за музея от вида „направи си сам музей на социализма“, за виртуалния СОЦМУЗ. Представен е и музеят на социализма през погледа на посетителя, проблематизирани и дискутирани са термините тоталитарно и социалистическо изкуство, които са част от дебата и за характера на обществото и културата, и за назоваването на съвременните музеи, репрезентиращи българския социализъм.


Проф. Иван Еленков е преподавател във Философския факултет, специалност „Културология“, на СУ „Св. Климент Охридски“. Той е един от водещите изследователи на българската култура в годините на социализма.


Проф. Румен Генов е преподавател в департамент „История“ на Нов български университет. Изследователските му интереси и приноси са предимно в областта британската и американската история и връзките им с българската в годините на модерността.


Доц. д-р Наталия Христова е преподавател в департамент „Изкуствознание и история на културата“ на Нов български университет и изследва история на българската култура в годините на социализма и постсоциализма.