facebook

Събития

hrana-i-kultura_678x410_crop_478b24840a
19.10.2023 16:20
Събития

Представяне на учебно издание „Храна и култура“

Корпус 1, Център за книгата, Книжарница


Организатори:
Център за книгата и департамент „Антропология“


Водещ:
гл. ас. д-р Росица Гичева

Дискутант:
доц. д-р Искра Велинова



Учебникът „Храна и култура“ на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева съдържа материалите към едноименния общообразователен курс, който се радва на изключителна популярност сред студентите в Нов български университет през последните години. Текстът съчетава подходи, типични за етнографията (в частта, посветена на храненето по българските земи през вековете и храната в традиционните празници), с изследователските перспективи на културната антропология, която анализира вкуса, връзката между вкуса и идентичностите, типовете места за хранене като места на ежедневието, концепциите за бърза/бавна храна (fast food/slow food), превръщането на храната в стока и т.н. Разнообразието от теми се допълва от множество емпирични примери от теренните изследвания на авторката, например българите и „Макдоналдс“, българските мигранти в Мюнхен, балканските ресторанти в София и др. Това придава колорит на изложението и допринася за неговата привлекателност до степен, рядко срещана сред учебниците. За това спомага и лекият стил на текста, който го прави достъпен за широк кръг читатели.