facebook

Събития

spravedlivostta-1_678x410_crop_478b24840a spravedlivostta-2_678x410_crop_478b24840a
05.09.2017 18:00
Събития

Премиера на сборникът „Пиеси за справедливостта“

В рамките на Празници на изкуствата - Аполония 2017

Градска художествена галерия – Созопол, ул.  „Кирил и Методий“ 78

Организатори:
Празници на изкуствата - Аполония 2017
Нов български университет

Водещи:
доц. д-р Веселин Методиев (член на Настоятелството на НБУ), проф. Михаил Неделчев (член на журито на конкурса), и гл. ас. д-р Георги Гочев (член на журито на конкурса). 

Излезе от печат сборникът „Пиеси за справедливостта“ (Издателство на НБУ, 2017 г.), съдържащ шестте пиеси, номинирани в първото издание на Конкурс за нова пиеса на НБУ/2017 г. Изданието включва пиесите: „Играч“ на Владо Трифонов; „Роден край“ на Георги Тенев; „Пиеса за телевизора“ на Иван Димитров; „72“ на Нели Лишковска; „Аз, змеят“ на Петя Башева; както и спечелилата първото издание на конкурса пиеса „Изход“ на Йоана Мирчева. Сборникът е с предговори от проф. д-р Виолета Дечева, председател на журито на конкурса, и драматурга Боян Папазов – първият водещ на т.нар. Лаборатория за писане на пиеси: една нова за българската театрална среда инициатива, даваща възможност на авторите да усъвършенстват своите текстове.


Демонстриращи различни жанрови подходи и стил (от фарса и пародията през фолклорната идилия, до криминалната драма), шестте пиеси са обединени около обща тема – справедливостта. Нещо повече, всяка от тези пиеси третира справедливостта с оглед на българския живот тук и сега. Със средствата на драматургията откриваме представени както епизодични образи от медиите – напр. „ловеца на бежанци“ (в „72“ на Нели Лишковска), така и вече митологизирани образи – напр. „геополитическият играч“ (в „Играчът“ на Владо Трифонов). Ако се прочете и като един вид социология на българския живот, сборникът представлява особено свидетелство за образите и ситуациите, в които днес търсим справедливостта.


Но кое е собствено новото, което може да ни се каже единствено с езика на драматургията? Представяйки ситуация с конфликт, една пиеса по темата „справедливост“ непременно посочва и възможните решения на този конфликт. Точно тук включените в сборника пиеси ни казват нещо изключително важно, което сякаш не можем да чуем другаде: че от една страна, днешните общности нямат ресурс сами да разрешават конфликтите, които възникват в тях, а от друга страна, няма и достатъчно силна външна инстанция – държава, бог, морал, които да сторят това. Отворен финал, отложена справедливост, липсваща поанта – това не е просто либерално отношение към зрителя, а нещо, като че ли грабнато направо от съвременния живот.


Оттук и възможността тези пиеси да се прочетат и поставят на сцена критически. Те засягат теми, към които зрителят и читателят не може да остане безразличен. Това е и основната причина такъв тип конкурс да се появи именно в университет – защото университетът, освен образователен център, трябва да бъде и център, от който се формира критическо мислене за съвременния живот. Свързването на университетската задача – да формира знание и критическо мислене – със собствено театралната задача – да представя възможното развитие на конфликтните ситуации в едно общество, е уникално за българския, а и за европейския културен контекст. Неслучайно в първото издание на конкурса постъпилите пиеси са 85.


Следващата тема на Конкурс за нова пиеса на НБУ е „Родината“. Организаторите очакват текстовете до 15 януари 2018 г. Лабораторията за писане на пиеси ще се проведе в средата на месец февруари 2018 г. Победителят в конкурса ще бъде обявен в края на месец февруари на церемония, на която ще бъде представена и сценичната реализация на спечелилата конкурса за 2017 г. пиеса „Изход“ на Йоана Мирчева.

За повече информация: www.dramacontest.nbu.bg