Събития

full-size-render-2_678x410_crop_478b24840a zaduljitelno-priyatno_678x410_crop_478b24840a
21.01.2021 18:00
Събития

Премиера на танцов филм „Задължително приятно“

Онлайн


Организатори:
департамент „Театър“
Университетски театър

Продуцент:
Сдружение „АлмаАртис“


Режисьори и хореографи на „Задължително приятно“:
Яница Атанасова и Татяна Соколова

Оператор:
Йохан Вирт

Музика:
Алесандро Дестефанис

Монтаж:
Стефани Райчева

Цветови корекции:
Иван Бъчваров

Дизайн на плаката:
Филипа Русчева

В ролите:
Мартина Апостолова, Яна Грозданова и студенти от департамент „Театър“ на НБУ: Альона Пелня, Бетина Димитрова, Ванеса Малинова, Йоана Йорданова, Радина Камбурова


„Задължително приятно“ е танцов филм в жанр скрийнденс с продължителност около тридесет минути. Скрийнденс или видео денс е арт форма, която комбинира движението на тялото с това на камерата, за да раздвижи въображението и да предостави дълбоко визуално изживяване. Връзката между камерата и движещия се обект е сложно преплетена в процеса на монтаж, предоставящ една вдъхновяваща, художествена арт симбиоза между кино и танц.

През изминалия летен учебен семестър  преподавателите по съвременни танцови техники - гл. ас. д-р Татяна Соколова и Яница Атанасова започнахме подготовката за танцовия видео проект заедно със алумни и студенти от втори, трети и четвърти курс в специалност „Танцов театър“ на Нов български университет.

Филмът е хибридна арт форма, търсеща мнението на тялото. Художествен танцов филм насочен към екстремните ситуации от живота. Процесор за спомени. Място на уют, свобода, реално и фиктивно присъствие. Физическо изследване на комфорта във въображаемото и доскомфорта на реалността.

Основната идея, заложена в проекта е темата зa „Двата свят“, вдъхновена от книгата „Демиан“ на Херман Хесе. Преживяването на „уюта у дома“ и другият свят, този навън, който обещава и изисква друго от нас. Едно споделяне в дистанцията на пространството.

Целта на този проект е да допринесе за развитието на художественото танцово кино изкуство в България. Филмът е насочен към българска и международна публика, която е любител на танцовото и аудиовизуално изкуство. Към млади и изтъкнати артисти от сферата на съвременния танцов свят и художествено кино. Проектът обхвана близо пет месеца за подготовка и реализация и донесе със себе си нови хоризонти на творчество. Премиерата ще се проведе на 21 януари от 18:00 ч. в Университетския театър на Нов български университет.

Споделете с нас тази вълнуваща първа танцова среща!

Запазете своето място!

След края на прожекцията ще се проведе кратка дискусия с екипа и публиката.

Очакваме ви!

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Публики“.

Билети може да закупите само онлайн