Събития

dsc-0137_678x410_crop_478b24840a
27.03.2021 21:00
Събития

Премиерно представяне на CD албума „Кристали“ на Симо Лазаров

Българско национално радио - ефир
„Картини от една изложба“


Организатори:

Нов български университет
УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“
департамент „Музика“
Българско национално радио


Водещ:
Сергей Шишов


Гост:

проф. д-р Симо Лазаров

С участието на гл. ас. д-р Росица Бечева

Събитието е част от кандидатстудентската кампания  на Департамент „Музика“ на Нов български университет.


Симо Лазаров

Още от ранната си възраст  Симо Лазаров развива музикалните си и технически способности, за да ги обедини професионално през 1974 при създаването на  първото в България Студио за електронна музика към Българско Национално Радио, което  ръководи  повече от 25 години.

Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, овладявайки изпълнителските умения на орган от Иржи Ропек и следвайки електронна музика при проф. Рудолф Ружичка; работейки в електронните студиа в Братислава; завършвайки техническото си образование в София и изучавайки курсовете по композиция на Пиер Булез в ИРКАМ-Париж – от една страна и концертирайки същевременно сам и с различни състави – от друга, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика - изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника. С качествата си на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, които дълги години са съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика.

Обединявайки творческите дейности, Симо Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична  и компютърна музика, музика за кино, театър, радио и телевизионни постановки, студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика, както и създава първите български фестивали за електронна музика и мултимедия.

От 1977 преподавателската му и педагогическа дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикална академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет, където понастоящем е професор, единствената в България специализация по компютърно музициране.

Дискографията и библиографията му включват 18 книги, над 60 научни публикации, около 300 музикални творби от всички жанрове и форми  обединени в 9 дългосвирещи плочи, 32 CD албума и 11 DVD албума, музиката за 7 пълнометражни и около 90 късометражни филми, около 30 театрални постановки и около 20 касетъчни компилации, както и издадената през 2004 от БНР и музикална къща SYNTHI music - Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика.

От 2002 г. е артистичен директор на българското издание на Международен форум-фестивал ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 

От 2004 г. е директор на Научно-практическото и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка към НБУ, което звено през 2016 г. прераства в Център за компютърна музика и саунд дизайн. За активната си aкадемична, музикална и организационна дейност през 2017 г. той е номиниран за Наградата на Ректора на НБУ.

От 2013 г. е председател на секция „Физическа, електро- и музикална акустика (ФЕМА) към Федерация на научно-техническите съюзи в България.        

От 2014 г. е академик на Българска Академия на Науките и Изкуствата.

Oт 2015 г. е почетен професор на Нов български университет.

Към получените множество наши и международни награди през 2008 година Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата „Артист на Салона на изкуствата за цялостна творческа дейност, наградите на ръководените от него екипи „Кристална лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в категория „Звук и звуков дизайн през 2016 и 2017 г. както и получената през 2018 г. „Златна лира за цялостна творческа дейност.

С изнесените над 2500 концерта, с неизчерпаемите си идеи, с участието по световните сцени и международни форуми той достойно доказва името си на съвременен, оригинален, търсещ творец.

 

Юли Анков       
Архитект по професия, музикант по душа, Юли Анков се качва на професионалната сцена още през студентскте си години. Запознанството със Симо Лазаров го отвежда в полето на електронната музика през 1985 за да му разкрие необятните й възможности. И го оставя там до ден днешен. Като участник във повечето концерти със Симо Лазаров, той неизменно съчетава звуците с музикалните идеи с реализацията на плакатите, макетите на сцената, пеенето и изобщо всичко, свързано с музиката и рисуването. И всичко това –  до днес.  Днес беше 23 май 2019!

Симо Лазаров и  Юли Анков имат реализирани над 70 sessions. По зададена тема асоциативно се разработват музикално идеята и цялата музика се свири „на живо”. Така е реализирано огромно количество от звуков материал обособен в голямата продукция „Интерактивни електронни импровизации и медирации на живо”. Албумът КРИСТАЛИ е една част от това музикално творчество. Интересното е, че всичко е изсвирено без дубли. Няма наслагвания и вертикален монтаж. Компютър е използван само при записа и мастерирането със software Ableton, Wavelab и Logic.