Събития

173696628-480069790074358-1140530535751694207-n_678x410_crop_478b24840a limbus-inferni-2_678x410_crop_478b24840a
21.04.2021 16:00
Събития

ПРЕОБРАЗЯВАНЕ

Самостоятелна изложба на доц. д-р Калина Христова (21.04-15.05.2021)

Little Bird Place - Галерия за модерно и съвременно изкуство с профил природа, биологичен свят и екология


В изложбата „Преобразяване“ доц. д-р Калина Христова представя колекция от рисунки в комбинирана техника (пастелен молив и акрил), съобразени с профила на галерията.

Голяма част от картините са реализирани в първите месеци на година и са свързани с нейните дългогодишни творчески търсения в областта на изящната графична рисунка и скритите страни на човешката душевност.

„Картините, представени в изложбата, продължават визуалните ми изследвания в областта на портретната рисунка, навлизайки в още по-дълбоките емоционални преживявания, каквито всеки човек крие в себе си. Човешките емоции и състояния са една от основните теми в творчеството ми, над които работя в последните десет години. Това, което носим като емоционален багаж, не се вижда с просто око, невинаги прозира, а и може да остане завинаги скрито зад социалната ни фасада. Това ме амбицира да искам да илюстрирам в дълбочина човешката душа, като най-често се взирам в своята собствена, а друг път успявам да премина директно през нечия „красива“ или „грозна“ обвивка, за да достигна до неговата неподправена същност. Портретите, които рисувам не са отражение на реалността, образите са имагинерни, но въпреки това са носители на истинност, съсредоточена в портретните вариациите на душевните състояния.“, Калина Христова, 2021.


Калина Христова е художник, график, илюстратор и дългогодишен преподавател в Нов български университет, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ от 2020 г.

Завършила е Националната художествена академия в София със специалност „Графика“, след което продължава в магистърска програма „Графичен дизайн“ в НБУ. Специализира във Виенската академия за изящни изкуства (Akademie der bildenden Künste Wien), като след завръщането си в България започва да преподава рисуване и графика в НБУ.

Творческите ѝ проекти са в областта на плаката, класическите и дигитални илюстративни техники, и графичните технологии, а научните ѝ интереси са най-вече свързани с теорията и историческите аспекти на графичния и комуникативен дизайн. Плакатите, картините, графиките и илюстрациите, които създава, имат за цел да те накарат да се усмихнеш, но и да се замислиш за някои позабравени неща, за човешката същност, за стойността на моралните ценности и гротеската в общуването.

Калина Христова има разнородни търсения, както в областта на графиката, така и в акрилната живописна техника. Разпознаваем автор е на портретни графични рисунки, цветна графика и илюстрация. Като активен творец и преподавател за нея изкуството е форма на общуване не само по време на лекции в университетска среда, но и в обществени дейности и кампании, в които тя често взима участие. Работи по социални кампании, осъществени съвместно с държавни институции и представители на бизнеса, както и в кампании, свързани с трафика на хора и донорството, имащи за цел да привлекат вниманието на обществото чрез визуалния език и комуникация. Реализира участия в групови изложби и самостоятелни такива в България, Австрия, Германия, Сърбия, Испания и Чехия.