facebook

Събития

bg-arch-modernism_678x410_crop_478b24840a
10.10.2017 18:30
Събития

Презентации на тема „Българският архитектурен модернизъм от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ 

Галерия УниАрт

 

Организатор:
Теодор Караколев

Водещи:
Теодор Караколев
Васил Макаринов

Модератор:
Теодор Караколев

Презентациите са част от Пътуващата изложба „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“, която може да бъде разгледана през октомври в Нов български университет.

При всяко представяне на изложбата на ново място или нов град, авторите се стремят да включат публиката като активен участник, като един от начините е чрез презентации и дискусии за архитектурното ни наследство.

На презентациите ще бъдат очертани пътищата, по които се развива модернизма в България, а като връзка с провеждащото се Биенале на стъклото, част от засегнатите теми ще бъдат свързани със спецификите при осветлението и остъкляването в архитектурата от периода.

Екипът „Български архитектурен модернизъм“ се занимава с изследване на българската модерна архитектура в периода между двете световни войни. Авторите правят проучвания от няколко години на територията на цялата страна.

Създател е Васил Макаринов – изкуствовед, alumni на НБУ, уредник на Национален политехнически музей и автор на редица статии, свързани с българската модерна архитектура. Защитава бакалавърската си теза в НБУ с тема за архитектурата на дейност чрез групата „Български архитектурен модернизъм“.

Съавтор в групата е Теодор Караколев – студент по изкуствознание в НБУ, с дългогодишен опит в журналистиката в сферата на културата и изкуството, автор и участник в редица проекти и събития, свързани с опазнване и популяризиране на културното наследство.