Събития

vizia_678x410_crop_478b24840a
19.04.2018 09:40
Събития

Презентация на „Визия за София“

Лекция и дискусия със студенти на НБУ

Корпус 2, зала 704

Организатор:
департамент „Архитектура“ – НБУ

Лектор:
арх. Любо Георгиев – ръководител екип

Модератори:
доц. д-р Георги Георгиев
арх. Александър Бояджиев – докторант към НБУ

Участници:
студенти от департаментите „Архитектура“ и „Философия и социология“

Визия за София е инициатива за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на Визията са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи. Любо е работил като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009). Важна част от неговата дейност включва проекти с обществена насоченост: участвал е в инициативи като „Failed Architecture“, рубриката „Архитектурна критика“, филмите „Усещане за град” и „Познавате ли архитекта?“, групата „Лаборатория за градско развитие“. Бил е (съ-)автор на изложби, работилници, лекции и публикации.

Любо Георгиев ръководи екип Визия, за да структирира и координира процеса на работа на групата, да създава среда за диалог с много и различни групи, както и за да работи над предложения за методика за съставянето на Визия.