facebook

Събития

1333525_678x410_crop_478b24840a
24.11.2022 19:40
Събития

Прожекция и дебат на тема: „Принудителният труд, робството и трафикът на хора през XXI век“

Корпус 1, Аула


Организатори:
Национална комисия за борба с трафика на хора
Фондация „Кампания А21“
департамент  „Национална и международна сигурност“
департамент „Политически науки“
департамент „Право“
департамент „Администрация и управление“



Водещи:
гл. ас. д-р Дафинка Сидова – департамент „Национална и международна сигурност“
Моника Николова – директор на Фондация „Кампания А21“


Дискутанти:
доц. д-р Евелина Стайкова - департамент „Политически науки“
доц. д-р Ралица Костадинова – департамент „Право“
гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева – департамент „Администрация и управление“

Специален гост:
Мартин Христов

Двата късометражни филма, на чиято основа е изградена кампанията за превенция на трафика на хора “Can you see me?” / „Виждаш ли ме?“, представят различните начини за въвличане и форми на експлоатация. Филмът „City of Ghosts”/ “Град на призраци“ поставя акцент върху трафика на хора с цел трудова експлоатация, а “The Seaside” / „На брега на морето“ засяга темата за трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

Режисьор на късометражните продукции е Крисчън Елиът, който освен професионален опит в редица филмови продукции, от години е отдаден на каузата за борба с трафика на хора и защитата на човешките права. Във филмите участват изтъкнати млади актьори от българската филмова и театрална сцена като Луиза Григорова, Анжела Недялкова, Мартин Христов и др.

Кампанията за превенция на трафика на хора се реализира в партньорство между Националната комисия за трафика на хора и Фондация „Кампания А21“, с която Нов български университет има сключен рамков договор за сътрудничество.


Мартин Христов - актьорът на Сатиричния театър с главнa роля във филма спечелил тазгодишния "Кан 2022" в категория късометражно кино, главна роля във филма номиниран за "БАФТА 2022 за Британски късометражен филм", награда "Най-добър актьор" на "Фестивал за Независимо кино в Москва 2021" , номинация "Икар 2017" за Дебют, създател и ръководител на най-успешната трупа за импровизационен театър в България - "Bitter and Sweet".


В рамките на събитието ще се състои и интердисциплинарна дискусия по проблемите на трафика на хора и как този вид престъпност влияе върху всяка една сфера на държавния и обществен живот – политика, право, сигурност, бизнес и конкурентоспособност и т.н.