facebook

Събития

a4-landscape_678x410_crop_478b24840a
23.04.2019 18:00
Събития

Прожекция на документaлния филм „Лив Улман. Къщата на спомените“ и дискусия с режисьора и сценарист на филма Георги Тошев

Университетски театър на НБУ

Организатор:

департамент „Театър“

Водещи:
Светлана Петкова – студент от НБУ
Георги Тошев – режисьор и сценарист на филма


Участници:
студенти от специалност „Артистични и психо-социални практики“ и студенти от програмите на департамент „Театър“ 

Филмът „Персона“ е 28-и подред в творчеството на Ингмар Бергман и е изключително важен в кариерата и личния му живот. В него участва Лив Улман (в ролята на Елизабет), която за първи път играе в негова продукция. (Снимачният процес се случва на остров Форьо в Швеция, където Ингмар е построил къщата, в която се снима „Персона“. Островът е ключов момент за пламването на любовта между режисьора–сценарист и актрисата Лив Улман.)

Тя споделя: „Влюбих се, когато Бергман снимаше своя филм „Персона“ на остров Форьо. И построи къщата, в която трябваше да се случи всичко.“

Лив, Ингмар и историята им отведоха до остров Форьо един български режисьор и сценарист с име Георги Тошев, който посещава острова с Лив Улман, за да съживи Ингмар Бергман и да провокира любопитство у зрителя с един откровен документален филм. Един личен разговор, в който се открехват завесите зад кулисите и се срещаме „в къщата на спомените“.  

Филмът е от 2018 г., прожектиран само веднъж в кино „Одеон“ по повод 100 години от рождението на Бергман.

Георги Тошев е български журналист, телевизионен водещ в научнопопулярната поредица по bTV „Непознатите“ (от 4 октомври 2009). С професионален опит във в. „24 часа“, в. „Дневник“, сп. „Едно“, сп. „Лик“, bTV и БНТ.