facebook

Събития

dsc0328_678x410_crop_478b24840a
05.12.2019 18:00
Събития

Прожекция на документалните филми „Космическа музика“ и „По следите на европейската цивилизация“

Филми, посветени на изкуството на проф. д-р Симо Лазаров и на основателя на египтологията у нас проф. Сергей Игнатов, д.н.

Документалният филм „Космическа музика“ (15.10 мин.) е посветен на изкуството на проф. д-р Симо Лазаров, който поставя началото и развива образованието по електронна музика у нас. Той, неговата асистентка д-р Росица Бечева и студентите му, увлекателно разказват за тази музика, която дава смисъл на техния живот и оставя следи в културата на нашата страна...

Творчески екип: Иво Драганов сценарист, режисьор и изпълнителен продуцент; Петър Недев – оператор; Александър Стефанов – звук; Моника Спасова – монтаж.

Във филма „По следите на европейската цивилизация“ - 21.03 мин., основателят на египтологията у нас проф. Сергей Игнатов, д.н. представя историята на създаването на тази наука в България и проследява развитието на елинската и европейската цивилизации като приемници на египетската цивилизация. Именно създаването на образование по египтология в България и Египет като люлка на европейската цивилизация бяха причините да се спрем на тази тема. Проф. С. Игнатов е първият българин, който е избран за Ректор на Европейският университет за хуманитарни науки във Вилнюс. Оценяваме откритията и създадената школа по египтология в България като важна част от културното ни наследство.

Творчески екип: Иво Драганов - сценарист, режисьор и изпълнителен продуцент, Петър Недев – оператор, Александър Стефанов – звук, Моника Спасова – монтаж.

Тези филми са по проекта „Европейска нощ на учените“ – H 2020-MSCA-NIGHT-2018-818757 K TRIO.