facebook

Събития

holy1_678x410_crop_478b24840a
22.12.2016 18:00
Събития

Прожекция на филма „Монти Пайтън и Свещеният граал“

Monty Python and the Holy Grail

Корпус 1, Аула

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
Киноклуб НБУ

Държава: Великобритания

Година: 1975

Времетраене: 91 минути

Режисьори: Тери Гилиам, Тери Джоунс

Сценарий: Греъм Чапман, Джон Клийз, Тери Гилиам, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин

Оператор: Тери Бедфорд

Музика: Нийл Инис

В ролите: Греъм Чапман, Джон Клийз, Тери Гилиам, Ерик Айдъл, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Керъл Кливланд, Кони Бут, Нийл Инис

Култова комедия от класическата серия за Монти Пайтън. Това всъщност е втория филм, като този път действието се развива по времето на Крал Артур и рицарите на кръглата маса. Те естествено тръгват да търсят Свещения Граал, което съчетано с някои битови особености, ще ви събори от смях още в самото начало. Почитателите на класическия английски хумор много отдавна са включили това произведение в колекциите си. За съжаление някои игри на думи са почти непреводими, но това в никакъв случай не намалява достойнствата на филма.

Пародията на легендата за Крал Артур дава удобна рамка за закачките, а уж реалистичният декор е възхитително мърляв. Ограниченият бюджет се оказва един от най-силните козове на филма: Не можем да си позволим коне? Тогава ще ги заменим с кокосови орехи. Няма пари за специални ефекти? Нека Тери Гилиам направи анимации. И така с всичко – от Камелот („само макет“) до настървения заек убиец (кукла ръкавица). И не е голяма беда, че финалът е малко претупан, а на шегите понякога им липсва острото сатирично жило от „Животът на Брайън“. „Свещеният Граал“ е любим филм, неподвластен на времето“.