Събития

cuker1_678x410_crop_478b24840a cuker2_678x410_crop_478b24840a
26.10.2015 18:00
Събития

Прожекция на пиесата „Цукер сутиен”

Галерия Униарт

Организатори:
Полския институт в София съвместно с
департамент „Театър“

Водещ:
проф. Виолета Дечева, д.н.


Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети Цукер сутиен, посягат към диверсионни методи, за да преборят конкуренцията - евтините китайски сутиени. Дон Кихотовците на младия капитализъм ще се сблъскат със силите на злото или с други думи със Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо. 

Историята на семейство Цукер е ироничен разказ за това, как масовата продукция изтиква оригиналните неща и как от градския пейзаж изчезва поредния застрашен вид – малките занаятчийски работилници.

Автор на текста: Зита Рудзка, реж. Агата Пушч; Kшищоф Строински, Мария Май, Агнешка Павелкевич, Пьотр Гловацки, Агнешка Подшадлик

Авторката Малгожата Шикорска-Мишчук е вдъхновена от историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар – експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Този необикновен случай е описан във вестниците. По време на войната Мишел Лелю под чуждо име се укрива заедно с майка си в алпийския район Савоа. През 1943 г. баща му е арестуван и изпратен в немския нацистки концлагер в Освиенцим, където загива.


Синът оцелява и след края на войната запазва промененото си име. Героят иска да изтрие от паметта си травмата от войната – да живее по свой начин, да забрави. Откриването на бащиния куфар предизвиква голяма промяна в живота му. Той възстановява предишната си фамилия и предприема опити да си върне семейната реликва.

Прожекцията е с времетраене 85 мин., със субтитри.