facebook

Събития

cog1_678x410_crop_478b24840a psiho-1_678x410_crop_478b24840a
02.10.2015 18:00
Събития

Психоанализата, психоаналитичните общества и европейското несъзнавано

Публична лекция и клиничен семинар

Галерия УниАрт

Организатори:
департамент „Когнитивна наука и психология“
МП „Клинична психология“
Българско психоаналитично общество


Темата на публичната предлага психоаналитичен поглед върху общата европейска идентичност и спецификите на отделните страни през призмата на клиничната практика на психоаналитиците.

 
Корпус 1, аудитория 310 „Проф. Петър Мутафчиев“

Корпус 1, аудитория 407 „Доц. д-р Бойчо Кокинов“

3-4.10.2015 г.

Клиничен семинар

 

Модератор: 
доц. д-р Орлин тодоров


Семинарът е практически насочен върху най-деликатната и неразработена у нас плоскост на психосоматиката.
 

Д-р Джонатан Склар гостува по покана на Българско психоаналитично общество и Нов български университет в София.

 

Той изследва как се развива и функционира психоанализата в страните от региона на Източна Европа, в който до неотдавна не е било възможно съществуването на психоанализа. Д-р Склар се интересува от това как историческото наследство формира несъзнаваното на психоаналитиците от Източна Европа, и как това се отразява на „културата“ на психотерапията тук. Изследователският му интерес е свързан с начина, по който придобилите квалификация аналитици се справят в новопостигнатия професионален живот. На тази тема е посветена и последната глава от книгата му „Пейзажи на тъмнината“ (Landscapes of the Dark”, 2011).

 

Българско психоаналитично общество (БПО) посреща изтъкнатия британски психоаналитик за пръв път в България. Той ще представи неговото разбиране за пост-тоталитарните общества и динамиката на несъзнаваното в устрема за демокрация и браненето й като искрено движение към зрялост и свободно изразяване.


Доктор Склар е обучаващ аналитик, член на Британското психоаналитично общество. От 2007 до 2011 той е вицепрезидент на Европейската психоаналитична федерация. Понастоящем, д-р Склар е европейски представител в Международната психоаналитична асоциация.


След първоначалното му обучение по психиатрия в болницата Фрерн и в Кралската свободна болница, е работил четири години като психотерапевт в клиниката Тависток в Лондон. В продължение на много години е бил консултант-психотерапевт и завеждащ департамента по „Психотерапия“ в болниците Адденбрукс и Фулборн, Кеймбридж. Понастоящем преподава и супервизира в психоаналитичния институт в Лондон; води магистърски курсове на тема: „Ференци и Съвременна психоанализа“ в Лондонски университетски колеж (UCL) и преподава в Чикаго. Доктор Склар изнася лекции в Европа, Южна Америка и по света, като играе централна роля в създаването на психоаналитична обучителна група в Южна Африка.


Към момента доктор Склар работи изцяло в частна практика. Водил е в продължение на 25 години балинтови групи с общо практикуващи лекари, психиатри в обучение, психиатрични и общо-практикуващи медицински сестри, работещи в сферата на психичното здраве и директори на училища.


Негови психоаналитични текстове са публикувани на италиански, испански, френски и португалски. В творчеството на д-р Склар са засегнати теми като: регресията, его-сцепването, психоаналитичната техника, пол и идентитет, както и много други.