facebook

Събития

nbu-cover_678x410_crop_478b24840a
15.01.2018 14:40
Събития

Публична академична лекция „Българската кинокомедия“

Корпус 1, зала 405

Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“
департамент „Изкуствознание и история на културата“

Лектор:
проф. д-р Светла Христова

Модератор:
проф. Людмил Христов

Участници:
преподаватели, студенти от НБУ, гости

Какво е необходимо за да се създаде кинокомедия?
Първо, действителност със слабости, пораждащи смях и второ, творци, които са със свободно съзнание и с чувство за хумор, с кинематографична представа за комичното, задължително с позиция и защита на морални ценности - изобщо със съзнание, че с комедията не само се разсмива и весели, но и се култивират хуманни поведенчески модели у публиката.

В своята дълбока същност комедията е с функция на обществена психотерапия. Тя освобождава, пречиства, защото хуморът не е само усмивка и забавление, той може да е и горчив размисъл за нещата от живота и за неизползваните възможности да повлияем на другите като кажем истината – колкото и нелицеприятна да е тя. Можем да кажем, че комедийният катарзис е повече или по-малко обществен, защото смехът е и смелост. В това е моралът на комедията. В най-добрите образци на българската кинокомедия са съчетани изобличаването на човешките слабости с критиката на политическата система. Чрез комедийните филми е възможно да разберем духа на социалистическото време, разглеждано през призмата на абсурдния хумор и гротесковото светоусещане на творците.

Българските кинокомедии респектират с кинематографичния изказ и значимост на съдържанието си. Те са важна част от естественото, а не по партийни директиви развитие на националното ни кино и дух.