facebook

Събития

leo_678x410_crop_478b24840a
02.05.2019 09:40
Събития

Публична лекция „500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи“

Корпус 1, Аула

Организатор:
департамент „Философия и социология“

Лектор:
проф. д-р Лидия Денкова

Модератори:
проф. д-р Димитър Вацов; д-р Радостина Тодорова

Дискутант:
гл. ас. д-р Владимир Маринов

Участници:
преподаватели и студенти от курс GENB029 Естетика и теория на изкуството; специалисти от Библиотеката на НБУ и Център за книгата

Събитието отбелязва 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи (2 май 1519 г.) и е част от проект със същото заглавие, включващ съпътстващи инициативи в НБУ: пътуващ семинар до Флоренция 20-25 април 2019 г., подкрепен от ЦФСР; изложба на Библиотеката на НБУ с подбрани издания по темата за Ренесанса и наследството на Леонардо да Винчи.

Датата 2 май, четвъртък, съвпада по график с редовна лекция за 1 група на курса в Аула. Събитието обявява редовната лекция за публична и кани всички 4 групи на курса. Публичната лекция е отворена за всички преподаватели, студенти и гости, проявяващи интерес към наследството на ренесансовия гений.
Проф. Лидия Денкова е автор и водещ на общообразователния курс по основни научни направления GENB029 Естетика и теория на изкуството, предназначен за студенти от програми по изкуствата. Водеща е на Университетската философска поредица „Какво значи това?“, представяща главно съчинения в областта на естетиката и историята на философията.

Проф. д-р Димитър Вацов е преподавател по съвременна философия в департамент „Философия и социология“.
Д-р Радостина Тодорова е директор на Библиотеката на НБУ, партньор по проекта „500 години живот. Изобретения и изкуство в наследството на Леонардо да Винчи“.