facebook

Събития

cocoa-cadmium_678x410_crop_478b24840a
17.05.2023 16:20
Събития

Публична лекция „7 юни – Световен ден за безопасността на храните: Има ли кадмий в шоколада?“

Корпус 2, зала 305


Организатор:
Направление Биологически науки, департамент „Природни науки“


Лектор:
доц. д-р Галина Сачанска



Модератор:
гл. ас. Кирил Кирилов



Участници:
Студенти и преподаватели от департамент „Природни науки“. Лекцията е отворена за всички желаещи


Наличието на кадмий в шоколада произтича от два източника: замърсена с кадмий почва на какаовите плантации или употреба на химични съединения, съдържащи кадмий, които се използват за отделяне на ципата от какаовите зърна. Предвид високата токсичност на кадмия като тежък метал върху човешкия организъм и особено неговото доказано канцерогенно действие, Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) прие през 2014 г. регламент, който определя максимално допустимите концентрации на този тежък метал в какаовите продукти. По този начин шоколадовото лакомство няма да носи вреда на изкушените.


Доц. д-р Галина Сачанска е ръквоодител департамент „Природни науки“ с научна експертиза по молекулярна микробиология, микробиология на околната среда и микробиология на храните. Защитила е докторска дисертация върху молекулярен анализ на микроорганизмите в замърсени с тежки метали местообитания.