facebook

Събития

2022279-copy_678x410_crop_478b24840a
25.10.2021 16:20
Събития

Публична лекция „Актовете на един почти кмет“

Корпус 1, Аула

Организатор:
департамент „Право“

Лектор:
Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“ на Столична община

Модератор:
проф. д. н. Райна Николова

Участници:
студенти от магистърска програма „Право“ на НБУ

Събитието ще представи практико-приложните аспекти в дейността на териториален административен орган (кмет на район) чрез издаваните от него административни актове.

Димитър Божилов е роден и израснал в град София. Участва активно в процесите, свързани с местното самоуправление и администрация. Той е участник и правозащитник в инициативни комитети за отстояване на местни каузи. Работи за опазване и съхраняване на зелените пространства, противопоставяне на незаконното строителство, достъп до обществени услуги, изграждане на детски градини и пространства за деца и семейства, открита администрация, по-добри условия за спорт. Завършил е специалността „Право“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Бил е адвокат към Софийска адвокатска колегия.

Кмет е на район «Триадица» на Столична община от есента на 2019 г. Районът е един от 24-те административни района на Столична община. Населението наброява 65 000 жители. Предишното наименование на тази административно-териториална единица е Благоевски районен народен съвет. Район „Триадица „включва в границите си следните жилищни зони: жк. „Гоце Делчев“, ж. к. „Стрелбище“, ж. к. „Иван Вазов“ и централна градска част, кв. „Манастирски ливади“ I и II, ж. к. „Южен парк“, западната част на кв. „Кръстова вада“.