facebook

Събития

1920x1080-edit_678x410_crop_478b24840a
23.03.2022 14:40
Събития

Публична лекция „Анатомия на украинско-руските отношения“

Корпус 1, Аудитория „Проф. Васил Стоилов“ 409
Онлайн

Организатор:

департамент „Политически науки“


Лектор:

проф. д.ист.н. Михаил Станчев, завеждащ катедра по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския национален университет „В.Н. Каразин“


Участници:
с участието на студенти от бакалавърски, магистърски и докторски програми на НБУ


Проф. Михаил Станчев е автор на множество публикации, сред които 15 монографии и над 200 научни труда по българистика. Той е основател и почетен председател на българското дружество „Марин Дринов“ в Харковския университет, един от инициаторите на периодично провежданите международни научни Дринови четения в същия университет. Той е основател и научен ръководител на Центъра за българистични и балканистични  изследвания.

Носител е на редица награди и почетни отличия, сред които: Почетен знак „Златна лаврова клонка“ на МВнР на България за личен принос в развитието на българо-украинските отношения (2001); Почетна  диплома „Златен Меркурий“ на Европейската бизнес-асамблея (Оксфорд, 2003) за личен принос в  развитието на икономиката на Украйна и евроинтеграционните процеси; Почетен знак на БАН „За заслуги пред БАН“; (2004) и Почетен знак на БАН „Марин Дринов (на лента)“; (2006) за принос в изследванията на българската история и развитието на българистиката в Украйна и страните на ОНД.