facebook

Събития

ka42o-f-tz_678x410_crop_478b24840a
20.06.2024 14:30
Събития

Публична лекция „Архитектура и новият силует на София“

Галерия УниАрт



Организатор:
Департамент „Архитектура“, МФ


Лектор:
архитект Ангел Захариев



Модератор:
гл. ас. д-р арх. П. Петров

Участници:
студенти, преподаватели, НБУ; алумни


В рамките на постоянната програма семинари Арх&УрБаН на департамент „Архитектура“, НБУ се представя публичната лекция на един от най-изявениете днес архитекти Ангел Захариев, автор на произведения, които променят облика на София.

 

Събитието е от особен интерес за процеса на обучение и едновременно за по-широка публика, тъй като представя случващото се в променящия се облик на столицата днес, представя проекти в развитие с голямо влияние за успешното и модерно развитие на София. Събитието би имало отзвук не само в университетските, но и професионалниите среди на архитекти,  дизайнери, всички ангажирани с планирането на градовете.

 

Публичната лекция е не само продължение на темата Бъдещето на гаровото пространство в София, но и уникална среща с един творец, посветен на професията и визионерството в градското планиране, който ще допусне аудиторията до извивките на своя път и смелостта да се отстоява една етична позиция в изкуството архитектура.


 

Архитект Ангел Захариев е съуправител на А и А Архитекти. Бюрото има в портфолиото си едни от най-впечатляващите проекти в София през последните години, които променят скайлайна на града – Скай Форт, NV Tower, Капитал Форт, София Капитал Сити, G-Tower, S-Tower, първият детски музей Музейко, Зона Централна гара София и мн.др. В своята работа "А и А Архитекти" търсят оптималния баланс между естетика, функция, икономика и екология в архитектурата и градоустройството.

 

Архитект Ангел Захариев, заедно с екипа на АиА Архитекти е носител на многобройни архитекурни и градоустройствени награди – Архитект на годината, Сграда на годината, Архинова, Студент на годината, Визар, World Best Project, BIG SEE и др.

 

 

Архитект Ангел Захариев е един от основателите на ГРУПА ГРАД, която обединява млади архитекти с мисия позитивна промяна в градското планиране и архитектурата в България.

 

Архитект Ангел Захариев има специализация в Института за градско планиране и жилищна политика (IHS) – Еразмус Университет, Холандия. Изявява се като лектор и ментор в различни професионални формати, гост преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ.