facebook

Събития

pisatower_678x410_crop_478b24840a
22.05.2018 16:20
Събития

Публична лекция „Дигитални методи в археологията“

В рамките на семинар „Археология: открития и проблеми“

Корпус 1, зала 207

Организатор:
департамент „Археология“

Водещ:
Кристина Илиева, докторант в Лунд, Швеция

Лекцията е посветена на практически приложения на компютърни технологии в археологията. Водещият - Кристина Илиева, докторант в Лунд, Швеция – има богат опит в редица международни проекти. Освен за работата си в Помпей, Илиева ще говори и за резултатите от ортофотографското заснемане на стенните рисунките в пещерата Магурата. Акценти на лекцията ще бъдат ортофотографското заснемане, 3D реконструкции и други компютърни приложения за изследване и представяне на археологически паметници.

Кристина Илиева е докторант в университета в Лунд, Швеция. Завършила е магистратура в Лунд и бакалавръска си степен получава в Лестър, Великобритания. Участва в международни проекти на университета в Лунд, сред които един от най-известните има за цел ортофотографско заснемане и 3D реконструкции в Помей, Италия.

В момента Илиева подготвя втората кампания по регистрирането на скалните рисунки в пещерата Магурата (проект на НАИМ-БАН, ръководен от доц д-р Стефан Александров).

Лекторът ще ни представи не само тънкости на компюрътните приложения, но ще засегне и концептуални проблеми свързани с документирането и представянето пред публика на застрашени археологически паметници.