facebook

Събития

shampionite_678x410_crop_478b24840a
06.12.2023 09:30
Събития

Публична лекция „До колко външният вид е определящ за хората – и как спорта променя и помага за състоянието на децата със специални потребности.„

Корпус 2, зала 305


Организатор:
департамент „Здравеопазване и социална работа“


Лектори:
Анна Йончева - автор на проекта „Различните“ деца на България и инициатор на кампания „Да играем ЗАЕДНО“
Слав Петков – треньор и председател на ФАФА България (Федерация адаптирана физическа активност)


Модератори:
доц. д-р Полина Михова
доц. д-р Маргарита Станкова


Участници:
студенти и преподаватели към БП „Логопедия“ и МП „Езикова и речева патология“, БП „Социална работа“, МП „Клинична социална работа“


Събитието ще бъде посветено на откриване на изложбата „Шампиони (не) като другите“ в която взимат участие различни деца със специални потребности. Осъществява се във връзка с 3 декември – Международен ден на хората с увреждания и цели да покаже децата, които въпреки специалните си потребности показват на света своите възможности!

Анна Йончева е автор на проекта „Различните“ деца на България и инициатор на кампанията “Да играем ЗАЕДНО” Проекта стартира през  март 2019 година след неприятна случка на детската площадка, където дете се опитва да убеди дъщерята на Ани да НЕ играе с момиче в инвалидна количка, смятайки че „ще ги зарази“. Главната му  цел е,  чрез снимки да се покажат всички онези деца, които все още са невидими за голяма част от обществото. Тези, които рядко са в детската градина!

В училище!

И на детската площадка…

С времето Ани установява, че на детските площадки реално няма съоръжения, пригодени за деца в инвалидни колички.

Много често вижда как тези деца страдат, докато гледат връстниците си на люлките и пързалките. В края на 2019 година стартира кампанията „Да играем ЗАЕДНО“ която цели закупуването на комбинирана люлка-везна, пригодена за деца в инвалидни колички. Люлката е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на тези деца да изградят увереност и да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите.

 

Към края на 2023 г. в цяла България са монтирани 23 такива люлки, като по-голямата част са със средства от  дарители. Всички, които помагат и се включват доброволно вярват, че всяко дете трябва да има място на детската площадка. Със снимки от фотосесиите и срещите по проекта до момента има осъществени 10 изложби, като три от тях са извън границите на България – в Българско училище “Св. Кирил и Методи” във Виена, в Български Културен център Магура – Чикаго и в Страсбург. Всички те са запечатали щастието на деца с детска церебрална парализа, с аутизъм, със Синдром на Даун, с умствена изостаналост…голяма част от тях все още невидими за обществото.

 

С времето към проекта се присъединяват и много фотографи от цяла България, за които диагнозата не е пречка пред обектива. Целта на всички е да ги покажат от другата страна – предизвикващи не съчувствие, а усмивки!

/ https://differentchildrens.com/ /