facebook

Събития

2566415_678x410_crop_478b24840a
18.05.2022 09:40
Събития

Публична лекция „Eвакуация на българските граждани от военния конфликт в Украйна“

В рамките на семинар „Езици на сигурността“

Корпус 2, Специализирана учебна зала 115



Организатор:
департамент „Национална и международна сигурност“


Лектор:
Кирил Апостолов – втори секретар на Генерално консулство на Република България в Одеса, Украйна; Завеждащ консулска служба, Алумни на НБУ


Модератор:
д-р Гергана Йорданова, департамент „Национална и международна сигурност“, НБУ


Участници:
преподаватели и студенти от Нов български университет


След военната интервенция на Руската армия срещу Украйна от февруари 2022 г. Министерство на външните работи на Република България започна незабавен процес на евакуация на български граждани и техни семейства, намиращи се на територията на военния конфликт, като се възползва от осигурените от украинската държава т.нар. „зелени коридори“ за напускане на гражданското население на страната. Българската дипломатическа мисия оказа безценна помощ на българските граждани и членовете на техните семейства, намиращи се на територията на Република Украйна, като осигури евакуационни автобуси до Република България, както и транспортирането им до страната чрез евакуационни влакове от Украйна до съседни страни. Как протича една гражданска евакуация, какви са принципите и способите на работа и колко български и украински граждани са спасени до момента са темите, на които ще се спре консул Кирил Апостолов?

Кирил Апостолов е дипломат от кариерата. Завършил е магистърска и бакалавърска степен по „Международни отношения и дипломация“ в Нов български университет. Има повече от 15-годишен опит в българската дипломатическа служба. Работил е 9 г. в Дипломатическия институт към Министъра на външните работи. В периода 2015 г. – 2019 г. е завеждащ Консулска служба на Посолството на Република България в гр. Баку (Азербайджан). От 2019 г. до момента е втори секретар и консул на Република България в Генералното консулство в гр. Одеса (Украйна), Завеждащ консулска служба на дипломатическата мисия с място на работа гр. София.