facebook

Събития

1333581-copy_678x410_crop_478b24840a
24.04.2024 10:00
Събития

Публична лекция „Фабрика за идеи – Социална и солидарна икономика за социална промяна “

Корпус 2, зала 703


Организатори:
Департамент „Икономика“,
Лаборатория за практики на устойчиво развитие


Лектор:
Янина Танева, съосновател на ФАБРИКА ЗА ИДЕИ, алумни на НБУ


Модератор:
гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Лаборатория за практики на Устойчиво развитие

Участници:
преподаватели, студенти, академична администрация, гости на НБУ

Събитието има за цел да представи в дискусионен формат една от водещите организации в сферата на Социалната и солидарна икономика в България – ФАБРИКА ЗА ИДЕИ. Заедно с Янина ТАНЕВА – съосновател на организацията, ще разговаряме за успехите, предизвикателствата и трудностите в таз сфера и по- конкретно – върху емблематичната за сдружението РЕЗИДЕНЦИЯ БАБА, която почти десетилетие работи за възраждане на културата в изоставените от млади хора села в България, за съживяване на връзката между поколенията и за изграждането на между-поколенческа солидарност. В по-широк смисъл, ще обсъдим необходимостта от популяризиране сред обществото на дейността на организациите и предприятията на Социалната икономика в България.

ФАБРИКА ЗА ИДЕИ е платформа, обединяваща активни хора в страната и чужбина, които създават свързване там, където то е дефицитно – между поколения, между дисциплини, между града и селото, между граждани и общински власти, между “център” и “периферия”. Фабриката прави това чрез различни формати за креативно взаимодействие, от които се раждат съвсем конкретни решения, които тя подкрепя от самото начало до реализацията им.

Янина ТАНЕВА е съосновател на "Фабрика за идеи", чиято мисия е да пробужда чрез иновативни подходи потенциала за социална промяна у всеки. Основни инструменти за това са неформалното образование, креативността и създаването на мрежи от хора, които заедно променят нещата около себе си.

Преди да основе “Фабрика за идеи”, кариерата й минава през Галерията за съвременно изкуство в Германия, Нова телевизия, Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Отличена за социалната си дейност в класацията на Дарик радио „40 до 40 – 40 млади българи, които променят света около нас”. Участник е в Програмата за развитие на ООН и Световния форум на жените в икономиката, Ню Делхи. Притежава стипендия Cordes Fellowship в САЩ и Мексико за социално предприемачество.

Радосвета КРЪСТАНОВА е Ръководител на Лаборатория за практики на устойчиво развитие в НБУ. Доктор по политически науки на НБУ и доктор по съвременна история на Университета на Бургундия, Франция. Преподава в департаменти  “Икономика”, “Политически науки” и “Чужди езици и култури”. Има научни публикации, свързани с демокрацията и гражданското участие, зелените движения и политики и Устойчивото развитие на български, френски и английски език. Съосновател на Международния пътуващ университет за регионално устойчиво развитие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.