facebook

Събития

1333547-copy_678x410_crop_478b24840a
10.04.2024 10:00
Събития

Публична лекция „ХРАНКООП – Модел за Социална и солидарна икономика“

Корпус 2, зала 703


Организатори:
Департамент „Икономика“,
Лаборатория за практики на устойчиво развитие


Лектори:
Николай Генов, председател на ХРАНКООП
Ралица Касимова, член на УС на ХРАНКООП

Модератор:
Гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Лаборатория за практики на Устойчиво развитие


Участници:
Преподаватели, студенти, академична администрация, гости на НБУ



Събитието има за цел да представи в дискусионен формат една от водещите организации в сферата на Социалната и солидарна икономика в България – хранителния кооператив ХРАНКООП. Заедно с лицата на кооператива – Ралица Касимова и Николай Генов - ще разговаряме за успехите, предизвикателствата и трудностите пред тази колкото иновативна, толкова и традиционна форма на стопански и социален живот. Ще се спрем по-конкретно върху необходимостта от популяризиране сред обществото на дейността на организациите и предприятията на Социалната икономика в България.


ХРАНКООП София е хранителен кооператив, обединяващ потребители и производители на чиста храна.

Мисията на ХРАНКООП е достъп до чиста храна чрез солидарно участие на потребители и производители в производството, дистрибуцията и контрола над продукцията и услугите. Започва през 2010 г. като неформална група, а в края на 2015 г. се регистрира като кооперация, като в момента има 74 пълноправни членове и над 150 асоциирани потребители и производители.

Основни дейности на ХРАНКООП са: кооперативни доставки, фермерски пазари, събития. Съпътстващи дейности на организацията са солидарни акции, социална подкрепа на производителите, кетъринг с фермерски продукти, градско земеделие и образователни събития.

Николай ГЕНОВ е председател на Управителния съвет на ХРАНКООП.

Ралица Касимова е член на УС на ХРАНКООП.

Радосвета Кръстанова е Ръководител на Лаборатория за практики на устойчиво развитие в НБУ. Доктор по политически науки на НБУ и доктор по съвременна история на Университета на Бургундия, Франция. Преподава в департаменти  “Икономика”, “Политически науки” и “Чужди езици и култури”.

Има научни публикации, свързани с демокрацията и гражданското участие, зелените движения и политики и Устойчивото развитие на български, френски и английски език. Съосновател на Международния пътуващ университет за регионално устойчиво развитие МЯСТО ЗА БЪДЕЩЕ.