facebook

Събития

izida-i-sarapis_678x410_crop_478b24840a
30.05.2018 17:00
Събития

Публична лекция „Изида и Сарапис в Сердика“

Регионален исторически музей – София, площад „Бански“ №1

Организатори:
Институт за балканистика 
Център по тракология „Проф. Александър Фол“
Българска академия на науките
Регионален исторически музей – София

Лектори:
проф. д-р Лоран Брико, Университет Тулуза 2
„Египетските култове в Тракия“ (на английски език)

гл. ас. д-р Весела Атанасова, ИБЦТ
„Изида и Сарапис в Сердика“



Събитието е част от съвместен проект „Тракия и Египет през гръко-римската епоха“ с Център по тракология към Института за Балканистика – БАН, РИМ – София и Френски културен институт, София.

През епохата на Елинизма, след завладяването на Египет от Александър Велики, при наследниците му от династията на Птолемеите, култът към египетските божества Изида и Сарапис се разпространява из целия Средиземноморски свят. Сложен и продължителен процес, той води до трайни последици за културно-религиозния пейзаж на гръко-римското общество.

На събитието в Регионалния исторически музей – София ще се представят група предмети, свързани с култа на Изида и Сарапис в Сердика. Френският учен Лоран Брико ще разкаже за проникването на египетските божества в гръко-римския свят и в частност Тракия по време на елинистическата епоха. Гл. ас. д-р Весела Атанасова ще говори за изложените предмети и връзката им с историята на древна София.
Публичната лекция с изложба „Изида и Сарапис в Сердика“ е част от интердисциплинарния проект „Тракия и Египет в гръко-римския период“ на Институт за балканистика с Център по тракология „Александър Фол“ при БАН и Нов български университет.


Събитието се реализира с подкрепата на Френски институт в България, Нов български университет и Регионален исторически музей – София.