facebook

Събития

4-sn_678x410_crop_478b24840a
14.10.2024 13:00
Добави в Google календар
Събития

Публична лекция „Как критикува дизайнът - критичният завой в артистичния и интериорен дизайн, развиващ се в академичен контекст в НБУ“

Корпус 2, зала 304


Организатор:
департамент „Изкуства и дизайн“


Лектор:
гл. ас. д-р Руслан Лозев


Участници:
преподаватели и студенти от департамент „Изкуства и дизайн“, гости

 




Лекторът ще проследи критичните дизайн практики на студенти и преподаватели от НБУ. За разлика от миналите публични изяви, в настоящата лекция авторът ще се фокусира върху текущото си творческо изследване, представено в две мащабни самостоятелни изложби. Основната характеристика на тези нестандартни дизайнерски работи е, че те имат тенденция да функционират в рамките на академичните среди и в близки артистични и интелектуални контексти. Именно тази характеристика се проявява в творческата работата на студентите по дизайн в НБУ. Трябва да се отбележи, че тези практики в НБУ възникват успоредно и независимо от подобните в европейските и американски университети. Уникалното в тях е, че за разлика от подобните, те се представят изцяло като изкуство и в контекста на изкуството, но твърдят, че са дизайн. Тези критични практики съдържат потенциал да разширяват дизайна отвъд тесния набор от професии в зараждащите се области на дизайнерското изследване, дизайнерските проучвания, изследванията чрез дизайна и на дизайна като дисциплина.

 




Д-р Руслан Лозев е възпитаник на НБУ и преподавател от 2015 г. Автор, развиващ се в широк спектър от артистични и научни дейности в сферата на интериорния и артистичен дизайн. Актуалните теми за изследване от Лозев са интериорен дизайн, съвременни материали в дизайна и критичен дизайн.