facebook

Събития

dsc-0087_678x410_crop_478b24840a
23.06.2023 14:30
Събития

Публична лекция „Музиката като наука“ - Възможни интерпретации на квантовата неопределеност в музиката“

Галерия УниАрт


Организатор:
департамент „Музика“



Лектор:
проф. д-р Георги Арнаудов, Почетен професор на Нов български университет

Участници:
Преподаватели и студенти, гости на събитието.



Публична лекция във връзка с удостояването на проф. д-р Георги Арнаудов със званието Почетен професор на Нов български университет. Най-метафорично казано, музиката е едновременно и изкуство и наука. Музиката и науката – каквото и да разбираме под тези две понятия са тясно свързани. И двете използват математически принципи и логика, работа с данни, статистика и информационни системи. И двете са съчетани с творческо мислене и вдъхновение. И двете вървят по неутъпкани пътеки и изследват всички възможни детайли за да стигнат до резултати, които са едновременно просветляващи и вдъхновяващи. В античността се е приемало, че „науката е музиката на интелекта, а музиката е науката на сърцето“.

И така, когато в случая казваме „наука“, ние ще имаме предвид най-вече формалните науки. С поставянето на заглавието „Музиката като Наука“ и подзаглавието „Възможни интерпретации на квантовата неопределеност в музиката“ се цели не толкова доказването на тези факти, колкото отварянето на нашето съзнание за едно ново разбиране на това какво е музиката, или по точно съвременната експериментална музика.


Проф. д-р Георги Арнаудов е български композитор, музикант и музиколог, професор по композиция и хармония в Нов български университет, доктор по музикознание и музикално изкуство. Автор на симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки, създадени в сътрудничество с известни театрални и кино режисьори, хореографи и постановчици.