Събития

ezii-m-h-rb-ek_678x410_crop_478b24840a
19.03.2018 16:20
Събития

Публична лекция на тема „Култура и солидарност, или за изкуство на съвместното битие“

Галерия УниАрт

Организатори:
департамент „Нова българистика“
Полски институт – София

Лектор:
Кшищоф Чижевски

Водещ:
доц. Пламен Дойнов, д.н.

Участници:
преподаватели и студенти от НБУ.

По случай 2018 – Европейската година на културното наследство, известният полски интелектуалец Кшищоф Чижевски представя лекция, посветена на съвместното съществуване и диалога между културите и религиите на народите в контекста на междукултурния диалог (за пример ще послужат България, Турция, Румъния, Сърбия и Македония).

Кшищоф Чижевски е поет, есеист и аниматор на междукултурни събития, основател на Фондация „Pogranicze/Крайграничие“ и Центъра „На границата – на изкуства, култури, народи/Pogranicze - sztuk, kultur, narodów“ в Сейни, директор на издателство „Pogranicze“, в което е редактор на поредиците „Meridian“ и „Sąsiedzi/Съседи“.

Инициатор на програма за междукултурен диалог в Централна Европа, на Балканите, Кавказ, Централна Азия и други гранични райони. Ръководи Международната академия „Нова агора“, програмите „Школата на крайграничието“ и „Игра на стъклени перли“  Лаборатория за междукултурни практики.

Президент на Европейската мрежа на литературните центрове „HALMA“ със седалище в Берлин. Aвтор на две книги, посветени на крайграничието. Преподавател в редица университети, в т.ч. Варшавския, Вилнюския, New School University (Ню Йорк), Transregional Center for Democratic Studies (Kраков), Salzburg Seminar, Boston University. Посланик на Европейския междукултурен диалог.

Изображение: vk.com