facebook

Събития

1855523-copy_678x410_crop_478b24840a
12.05.2022 16:20
Събития

Публична лекция „Отворените рани на Русия: Украйна и другите замразени конфликти“

Корпус 2, зала 406


Организатор:
департамент „Национална и международна сигурност“


Лектор:
О.з. полк. инж. д-р Христо Христов – Полеви помощник на личния представител на Председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по мирните преговори за Нагорни Карабах, Ситуационен център на Министерство на външните работи на Република България

Модератор:
д-р Гергана Йорданова, департамент „Национална и международна сигурност“, НБУ

Участници:
преподаватели и студенти от Нов български университет


Военната интервенция на Руската федерация в Украйна от февруари 2022 г. постави на дневен ред отново въпросите на редица неразрешени „замразени“ конфликти в пост съветското пространство, сред които и самата Украйна. Други „отворени рани“ за Русия в този регион продължават да бъдат конфликтът между Азербайджан и Армения по повод на Нагорни Карабах, както и Грузинско-Абхазкия и Южно-осетинския конфликт.

В тази връзка логично изниква въпросът с бъдещето на събитията в Украйна и геополитическият сблъсък на военно-политически и геоикономически интереси в този регион. На какво ниво се проявява насилието, кои са червените разделителни линии в „замразените конфликти“ и „отворените рани“ на Русия, как и дали изобщо биха могли да бъдат разрешени са част от въпросите, на които ще бъде потърсен адекватен отговор в рамките на дискусията?

Полк. инж. д-р Христо Христов е възпитаник на Национален военен университет „Васил Левски“ - Велико Търново, Военна академия „Георги С. Раковски“ – София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Защитава магистърска теза в Royal College of Defence Studies (Лондон, Обединено кралство Великобритания).

В продължение на 2 г. е щабен СИМИК офицер в Щаба на SFOR в база „Бутмир“ край Сараево (Босна и Херцеговина), където служи в отдел „Цивилно-военни контакти“ в щаба на Air Force заедно с офицери от 16 държави. През 2004 г. e заместник-командир на многонационална бригада и старши национален представител на II български пехотен батальон в Кербала (Ирак). През 2005 г., след нелепата гибел на български военнослужещ следствие на братоубийствен огън, о.з. полк. Христов поема командването на IV български пехотен батальон в Диуания (Ирак) като става и старши национален представител, той и заместник-командир на бригада в състава на многонационалната дивизия „Център-Юг” под полско командване. Награден е с лично оръжие и паметен знак „За вярна служба под знамената“ – III и IV степен и със златен медал от Министерство на отбраната на Република Полша.

Преди мисиите си в чужбина полк. Христов е служил в Българската армия, заемайки административно-ръководна длъжност като началник на отдел „Военни контакти“ в Генералния щаб.

След 2010 г. о.з. полк. инж. д-р Христов се уволнява от Българската армия и поема различни хуманитарни и мироопазващи мисии в състава на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В продължение на 7 г. д-р Христов е полеви помощник на личния представител на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по мирните преговори за Нагорни Карабах. В допълнение към тях, 2 г. е бил мениджър по сигурността и охраната на американска военна база в Афганистан.

Понастоящем е служител в Ситуационния център на Министерство на външните работи на Република България.