facebook

Събития

14-02-masscom_678x410_crop_478b24840a
14.02.2018 15:00
Събития

Публична лекция „Политики във висшето образование за глухи и слабочуващи“

Корпус 1, 409 аудитория „Проф. Васил Стоилов“

Организатори:
департамент „Масови комуникации“
департамент „Здравеопазване и социална работа“

Лектори:
Хауърд Розенблум, Главен изпълнителен директор, National Association of the Deaf, САЩ
Барбара Реймондо, адвокат, застъпник за правата на глухите и слабочуващи лица и техните семейства

Модератори:
проф. д-р Росен К. Стоянов
д-р Славина Лозанова

Участници:
преподаватели от департамент „Антропология“, „Център по визуална антропология“, ЮИЕЦСИ, студенти от програми на департаменти „Масови комуникации“ и „Здравеопазване и социална работа“, гости: Фондация „Заслушай се“ и представители на глухата общност

Официално представяне на добри практики и политики, свързани с висшето образование на глухи и слабочуващи, тяхната интеграция и език.

Представяне на идеен проект за цялостно изследване на глухата общност и жестовия език у нас.

Работни езици – английски, български, американски жестов, български жестов. Осигурен превод.

Хауърд Розенблум. Главен изпълнителен директор, Национална асоциация на глухите, САЩ. Адвокат с повече от 22 години професионален опит, с експертиза в областта на правата на хората с увреждания и специалното образование. Участвал е като обучител в много събития на национално и международно ниво, свързани със Закон за американците с увреждания (the Americans with Disability Act), Закон за рехабилитацията (the Rehabilitation Act of 1973) и Закон за образованието на хора с увреждания (the Individuals with Disabilities Education Act). През 2010 е избран от президент Обама за член в U.S. Access Board и преизбран през 2014 . Розенблум получава юридическото си образование от IIT Chicago-Kent College of Law (1992), а бакалавърската си степен по компютърно инженерство от Университета в Аризона (1988).

Барбара Реймондо е дългогодишен застъпник за правата на глухите и слабочуващи лица и техните семейства. В професионалната си практика е била сътрудник по правителствените отношения, директор в сектор застъпничество, консултант на родители, адвокат и обучител. Автор е на много текстове и презентира по различни теми за ранно диагностициране и терапия на глухотата, образование, граждански права, семейна подкрепа, партньорство между глухи и чуващи, социално включване на родители в общността на глухите и др.

Барбара Реймондо е била член на борда на American Society for Deaf Children, борда на Мериленд училище за глухи, включително и негов президент за три мандата.

Образованието си на адвокат получава от Джордж Мейсън университет. Носител на награда ADARA Legislative Award.