facebook

Събития

prof-evgeni-dainov-web-100_678x410_crop_478b24840a
27.02.2023 18:30
Събития

Публична лекция „Приливите и отливите в политиката: къде сме днес“

Публична лекция на проф. Евгений Дайнов

Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Огледална зала, Ректорат


Лектор:
проф. Евгений Дайнов



There is a tide in the affairs of men.
Which, taken at the flood, leads on to fortune;
Omitted, all the voyage of their life
Is bound in shallows and in miseries.
(“Julius Caesar”, Shakespeare)

Приключва един четвъртвековен цикъл в човешките дела. Започва друг. За да не се окажем изхвърлени от света, важно е да разберем в какви времена се намираме: съучастваме във възстановяването на либералната демокрация като основа на цивилизования начин на живот.

Професорът по политически науки в НБУ Евгений Дайнов ще открие пролетния цикъл публични лекции „Бъдещето на либералната демокрация“, посветени на турбулентните времена, в които живеем. Неговата лекция е озаглавена „Приливите и отливите в политиката: къде сме ние днес“ и ще бъде последвана от дискусия, модерирана от гл. ас. Ружа Смилова (катедра „Политология“, СУ).

За поредицата

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме – информационното пресищане, пост-истината, пандемията, реалната война в Украйна? „Бъдещето на либералната демокрация“ е серия публични лекции на Културния център на СУ, в които търсим отговорите на тези въпроси и дискутираме с видни политолози, юристи, историци и философи. Сред гостите в първия семестър бяха доц. Огнян Минчев, доц. Светослав Малинов, Явор Сидеров, а през пролетта предстои да чуем пет нови лекции. Следващите са:

  • 13 март, проф. Димитър Вацов, НБУ: За някои конститутивни парадокси на либералната демокрация и за разликата между решение и баланс
  • 7 април, проф. Красимир Стоянов, Университет Айхщедт-Инголщадт: Популизъм и полуобразование


Събитията се провеждат в Огледалната зала (2 ет., Северно крило, Ректорат) от 18.30 ч. Записи от досегашните издания може да намерите тук: https://culturecenter-su.org/libdemix/


За лектора

Евгений Дайнов е професор по политически науки в Нов български университет, китарист и композитор в рок група „Магистри“, член-основател на партия „Зелените“, автор на „Записки по революцията“, „Русия: една история на страна без история“ и “Politik und Rock’n’Roll: Wie kamen wir von “Love Me Do” auf Donald Trump?”.