facebook

Събития

dsc0009_678x410_crop_478b24840a
25.06.2021 18:00
Събития

Публична лекция „Примирието между Израел и „Хамас“: епизод пореден“

Корпус 1, 310 зала

Организатори:
департамент „Национална и международна сигурност“
департамент „Политически науки“
департамент „Средиземноморски и източни изследвания“
департамент „Медии и комуникация“

Водещи:
доц. Тодор Коларов, д.н. – ръководител на департамент „Национална и международна сигурност“
Ас. д-р Гергана Йорданова

Лектор:
Н.П. посланик Мирослав Зафиров, съветник в Офиса на ООН в Близкия изток (Йерусалим, Държава Израел)

Модератор:
гл. ас. д-р Дафинка Сидова

В рамките на лекцията Н.П. Зафиров ще коментира ключовите точки и червени линии, които продължават да разделят Израел и „Хамас“ и по които двете страни в Израело-палестинския конфликт не желаят да преговарят за устойчив мир. Каква е ролята на Египет като посредник при сключване на временното примирие е друга ключова точка, която посланик Зафиров ще презентира.


Н.П.  Мирослав Зафиров е дипломат от кариерата с близо 20-годишна професионална практика. Притежава бакалавърска степен по история на Близкия Изток от Факултета по ориенталистика на Санктпетербургския държавен университет (Руска федерация) и магистърска степен по еврейски и близкоизточни науки от Нов български университет. Владее арабски, персийски, английски, руски и френски езици.

 

Професионалната му кариера на дипломат започва през 2003 г. като аташе и съветник по политическите въпроси в дирекция „Близък изток и Африка“ на Министерство на външните работи на Република България. Последователно преминава през различни нива в българския дипломатически корпус, като най-високите му професионални позиции са ръководител на Консулската служба на Посолството на Република България в Емирство Кувейт (2005 – 2009) и Charge d`Affaires на Посолството на Република България в Доха, Емирство Катар (2011 – 2014).

От април 2014 г. Н.П.  Мирослав Зафиров преминава на дипломатическа служба в Програмата за развитие на ООН в Близкия изток в Близкоизточния офис на ООН. Политически съветник е в Кабинетите на специалните представители на Генералния секретар на ООН и ръководители на мисиите на ООН в Близкия изток Николай Младенов и Тор Венесланд. Първоначално работи в офиса в Багдад, Ирак.

От октомври 2015 г. до момента, поради изостряне на военното противопоставяне в региона, е преместен в офиса на ООН в Йерусалим, Израел.

Н.П. Мирослав Зафиров е бил хоноруван преподавател по съвременна история на Близкия изток в Нов български университет.