facebook

Събития

dsc-8640-copy_678x410_crop_478b24840a
29.05.2019 18:00
Събития

Публична лекция „Суфизъм и орфизъм“

Галерия УниАрт

Организатори:
Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО) към НБУ:

1. Цилия Стоянова - Директор
2. Ралица Митова – Адм. Мениджър


Лектор:
Стилиян Иванов

Участници:
студенти, преподаватели, външни участници - широка аудитория


Посланията на суфите и орфистите.

Какво е общото между тях?

Поуките за съвременното общество.

 

„Ние сме две същности – материална и духовна, не можем да се развиваме само материално или само духовно. Духовният път е много по-сложен от материалния и грешките в духовен план са с много по-големи и тежки последствия. Действието и бездействието в материален план имат сравнителна кратковременност на последствията. Докато в духовен план понякога цели поколения след това страдат. Балансът между материята и духа е това, на което трябва да се научим в училището, наречено живот. Защото Суфиите, мистиците на Изтока, казват, че това, което ние наричаме живот, е училище, което ни подготвя за истинския живот, и няма как тук да се опитваме да кръшкаме и да казваме – аз ще уча повече нещо, за сметка на друго“.

Стилиян Иванов е известен български режисьор и сценарист, автор на повече от 47 документални филма, над 200 видеоклипа,  над 1 000 ТВ предавания, 3 книги и над 54 публикации-анализ на телевизиите в България. Още през студентските си години в НАТФИЗ започва работа в Българската национална телевизи, по-късно за МСАТ, където (2001 г.) създава предаването „Голите новини“ и „Без упойка“ – предаване за успехите и провалите в българските медии. Бил е изпълнителен директор и художествен ръководител на ТВ „Веселина“ (2003 – 2004 г.), където е автор и режисьор на телевизионното вариете с 45 оригинални спектакъла „Звездно Вариете“. През 2004 – 2007 е изпълнителен директор и консултант на телевизия ББТ, създател на предаванията: „Звезден прах“, „Нарисувай се с песен“, „Чай или кафе“, „С вас е Васа“. През май 2009 г. Стилиян Иванов създава Ти Ви Арт – телевизия и уебсайт за изкуство, култура, туризъм и пътешествия. Телевизията подготвя изцяло авторска програма, а стартът ѝ е даден на 24.05.2009 г. През 2010 г. телевизия ТВ Арт започва да се излъчва и по кабелните мрежи на България.
 
Стилиян Иванов е акционер и изпълнителен директор на ТВ Арт и съсобственик на продуцентска къща Dodofilm и радио „Антена“.  

Между най-известните му филми са тези за феномените Ванга и Вера Кочовска, Преподобна Стойна, Петър Димков - Лечителя и за дъщеря му - художничката Лили Димкова, докуметалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“, вкл. „Месопотамия – следи в пясъка“, „Анатолия – земя на богинята майка“, „Анатолия – земя на гробници“, както трилогията „И това е България“ - за местата у нас, притежаващи „вълшебна“ енергия: Седемте Рилски езера, Мадара, Яйлата, Белинташ, Татул, Перперикон, Долината на тракийските царе, Старосел, Свещари, храма на Кибела в Балчик, др.

Един от най-емблематичните филми на Стилиян е „Истината за Орфей“, сниман повече от 2 години в 14 държави, където Стилиян издирва  музейни артефакти и археологически разкопки, свързани с Орфей и орфизма. Филмът продава над 20 000 копия на DVD. Прожектиран е не само в България, но и в Турция и Индия. Американска филмова компания откупува правата му, като поръчва на режисьора да разшири филма, превръщайки го в трилогия. Филмът «Траките» също се разпространява на DVD в цял свят.

Поредицата „Репортажи за вярата“ на Стилиян стартира с филма „Дервишите“ – за суфизма, дервишите и Руми.

Последният документален филм на Стилиян „Поклонници на светлината“ има премеиера на 14.04.2019 г. - денят, в който стотици хиляди дервиши честват паметта на своя духовен учител Аттар, живял през 11-ти век.

Стилиян изследва и култът към слънцето и боговете в човешката история. Астрологията е също една от специалностите му.

Преподавател е по документалистика и интернет-телевизия.