facebook

Събития

59851-715-3_678x410_crop_478b24840a
01.04.2024 16:00
Събития

Публична лекция „Съвременни музеи и музейни експозиции – как да ги постигнем?“

Лекция на Paul Orselli, Christina Ferwerda - дизайнери на музейни изложби и преподаватели в предстояща магистърска програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“.

Галерия УниАрт



Организатори:
Департамент „Археология“, НБУ и фондация „Америка за България“


Водещ:
Весела Герчева


Лектори:
Paul Orselli, Christina Ferwerda



Събитието дава възможност на студенти, преподаватели и музейни специалисти да се запознаят с двама от преподавателите в новата магистърска програма „Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи“. В режим на активно взаимодействие с публиката те ще представят някои от съвременните тенденции в експозиционния дизайн и музейната работа, като ще поставят фокус върху нуждите на посетителите и очакванията, които различни аудитории имат към музеите.

Събитието обявява за първи път целите, обхвата, преподавателския състав и потенциалната публика на новата магистърска програма, подготвена от Департамент Археология в Нов български университет и фондация „Америка за България“.


Paul Orselli е основател и главен изпълнителен директор в POW!, една от най-популярните консултантски компании сред научните музеи и интерактивните детски музеи в САЩ. Пол е изключително талантлив дизайнер на изложби, програми и ценен партньор за всеки, който работи с публики и различни сфери на науката. Той има редица осъществени проекти, включително такива за New York Hall of Science, the Exploratorium, the National Science Foundation, за научни центрове в Лондон, както и за Детски научен център Музейко в България. Пол провежда работилници и трейнингови курсове по разработване на интерактивни изложби и прототипиране с музейни специалисти от цял свят и им помага да реализират своите идеи и да подобрят експозициите в своите институции. Пол е бакалавър по Зоология и Антропология от Ann Arbor University в Мичиган и магистър по Научна комуникация от 1987, както и Fullbright Fellow в България през 2019. Неговият опит включва позициите на Директор Изложби в Discovery Museum в Актън, Детският музей в Остин, Детският музей в Ан Арбър, както и Детският музей в Лонг Айлънд, които заема между 1990 и 2003. Преподавателският му опит включва авторски курс по Разработване на Изложби в Banks Street College of Education между 2011 и 2014 и над 100 трейнингови курсове за музейни специалист в САЩ, България, Китай и др.

 

Christina Joy Ferwerda e независим консултант по интерпретативен дизайн от Ню Йорк, САЩ с над 10 годишен опит в интерпретация и разработване на посетителско преживяване за изложби и програми на различни музеи. Клиентите й включват The Henry Ford Museum (Detroit, MI), The National Archives Museum (Washington DC) и  Smithsonian Institution Traveling Exhibit Service (Washington DC). Професионалният й опит включва позиции в архитекурни фирми, които специализират музеен и изложбен дизайн като SKOLNICK Design в Ню Йорк и преподавателски позиции като тази на гостуващ лектор във Fashion Institute of Technology от 2020г и лектор за музейни професионалисти за  American Association of State and Local History между 2020 и 2022.Кристина е магистър по Музейно образование (Muzeum education) в Bank Street College of Education в Ню Йорк, САЩ. Тя има редица лекторски участия в конференции на музейни специалисти в САЩ и публикации, свързани с работата й като интерпретатор в музейна среда.

Весела Герчева е съ-основател и първи директoр Програми и изложби на Детски научен център Музейко, първият интерактивен детски музей в България и Източна Европа с фокус върху комуникацията на наука за деца. Тя има над 15 – годишен опит в разработването на детски образователни пространства и програми, включително първите такива в традиционни музеи в България в периода 2009 – 2013 като част от проект „Повишаване приходите на българските музеи“, изпълняван от Департамент „Археология“ в Нов български университет.

Весела е Магистър по Археология от Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ Тя е и първият изпълнителен директор на Български дарителски форум, членска организация на компании и фондации, които даряват средства за благотворителност в периода 2003 – 2007.


Изображение: Peika.bg