facebook

Събития

1933750_678x410_crop_478b24840a
30.11.2020 17:00
Събития

Публична лекция „Университети, бизнес и общество за по-добро бъдеще“

Oнлайн на живо в реална среда - с лайф стрийминг от галерия УниАрт

Организатор:
Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО)


Лектор:
д-р Джейн Муита – Представител на УНИЦЕФ в България


Модератор:
Жюстин Томс – преподавател в НБУ


Участници:
студенти, преподаватели, служители на НБУ и външни участници


  • Гостът-лектор е висш ръководител на световна организация.
  • Ще се представят множеството инициативи на УНИЦЕФ в сферата на образованието и бизнеса, създаването на възможността за увеличаване на достъпа до тях от деца и младежи в неравностойно положение.
  • Сътрудничеството между България и УНИЦЕФ.
  • Ролята на университетите и бизнеса в обществото, предизвикателствата на новото време и бъдещето.


Лекцията ще се води на английски език.


През юли 2018 г. Министерството на външните работи на Република България приема акредитивните писма на д-р Джейн Муита в ролята й на новия Представител на УНИЦЕФ в България (UNICEF Bulgaria) - така започва нова глава на сътрудничество между Детския фонд на ООН и Правителството на България за нов мандат от 5 години – до 2022 г.

Д-р Муита, родом от Кения, е заемала позицията на Заместник-представител на УНИЦЕФ в Зимбабве от ноември 2013 г. В това си качество тя е ръководила разработването, прилагането, мониторинга и оценката на програмата на УНИЦЕФ за страната.
Преди това д-р Муита е заемала позицията Заместник-представител на УНИЦЕФ в Малави и Руанда, където е ръководила комплексни програми за деца.
Д-р Муита притежава бакалавърска степен по медицина и хирургия, и магистър по педиатрия от Университета в Найроби, както и магистърска степен по обществено здраве от университета „Джонс Хопкинс“, САЩ.

Д-р Муита и екипът ѝ работят за постигане на устойчиви резултати чрез четири програмни компонента: (1) ранно детско развитие и система за публична грижа за деца; (2) приобщаващо предучилищно и училищно образование; (3) превенция на насилието, защита на жертвите и достъп до правосъдие за всички деца; и (4) партньорства за наблюдение, комуникация и насърчаване на правата на детето в България и по света.

УНИЦЕФ работи заедно с Правителството, държавните институции, партньорите от агенциите на ООН, медиите, частния сектор, академичните среди, организациите на гражданското общество, родителите, децата и юношите за реализиране на програмата.