facebook

Събития

1333620hdr_678x410_crop_478b24840a
07.04.2022 18:00
Събития

Публична лекция „Управление на таланти по примера на международните компании в България“

Корпус 1, зала 705

Организатор:
департамент „Администрация и управление“

Лектор:
ас. д-р Мария Тумбева

Модератор:
доц. д-р Кристиян Хаджиев

Участници:
студенти и външни гости

С развитието на икономиката в 21-ви век, организациите все повече изпитват необходимост от квалифицирани човешки ресурси, които да имат знанията, капацитета и мотивацията да допринасят за реализиране на организационните си цели.

Организациите осъзнават, че човешките ресурси са движещата им сила и именно този ресурс е в състояние да осигури просперитета ѝ. Ето защо сме свидетели на много публикации, посветени на намирането и задържането на таланти, както и на развитието на науката управление на таланти или така нареченият „талант мениджмънт“ (от англ. „Talent management“).

Нуждата от развитието на тази наука се дължи на факта, че в резултат на индустриалната революция и развитието на технологиите, организациите отдавна вече не се нуждаят от човешки ресурси, които просто физически да допринасят за реализиране на продуктите им. В съвременната пазарна икономика и висококонкурентна среда, организациите осъзнават, че човешките ресурси са едни от основните двигатели на просперитета им.Те вече не се нуждаят от работна ръка, която просто да реализира продукцията, а от човешки ресурси със знания, опит и мотивация, които чрез работата си да допринесат за успеха на организацията. Ето защо организациите полагат все по-големи усилия и инвестират все повече средства, за да бъдат в състояние да намерят и задържат на работа колкото се може повече такива служители.

Мария Тумбева е част от екипа на НБУ от 2008 година. Експерт в областта на човешките ресурси с интереси в стратегии и политики за развитие на хората в организацията, управление на промяната и управление на таланти.