facebook

Събития

1366862_678x410_crop_478b24840a
02.06.2023 11:20
Събития

Публична лекция „Уврежданията в гръко-римския свят“

Disabilities in the Greek and Roman World

Корпус 2, зала 110


Организатор:
Факултет за базово образование

Лектор:
проф. д-р Кристиан Лаес
Prof. Dr. Christian Laes


Модератор:
Димитър Драгнев


Проф. Лаес е един от известните изследователи в областта на латинския език и Античността в Европа. Председател на две важни международни организации: Euroclassica (подкрепяща разпространението на преподаването на класически езици в Европа) и Academia Latinitati Fovendae (подкрепяща продължаването на активното използване на латинския език в научната сфера).

 

Събитието е изключително подходящо за студенти и преподаватели, изучаващи дисциплини като латински език, история, социология, антропология, право и други хуманитарни дисциплини.

 

Проф. Лаес ще участва и в други събития на българска земя, организирани от Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО), български представител в Euroclassica.


Проф. Кристиан Лаес е роден в Белгия през 1973 г. В момента е професор по антична история и класически езици в Университета в Манчестър, Великобритания. Занимава се със социалната и културна история на Античността и по специално с аспекти на човешкия живот – детство, младост, семейство, сексуалност, увреждания. Автор на 150 публикации в реномирани издания, сред които три книги. Сред интересите му са и епиграфиката, преподаването на класически езици и новолатинската литература. От 2019 г. е председател на Euroclassica, а от 2022 г. – и на Academia Latinitati Fovendae. Бил е гост-професор в университетите в Коимбра, Хамилтън (Колгейт), Льовен, Осло, Никозия (Open University), Тампере, Вилнюс, в Салезианския университет (Рим), във Фрибург. Пълен изследователски профил на проф. Лаес.