facebook

Събития

dsc01477_678x410_crop_478b24840a
01.04.2024 14:40
Събития

Публична лекция „Защо Москва иска Крим? Примитивната реалност под сложните митове“

Корпус 1, зала 411


Организатори:
ФБО
Посолство на Украйна в Република България


Лектор:
д-р Олександър Галенко



Модератор:
гл. ас. д-р Георги Няголов


Участници:

- приветствие на доц. д-р Георги Гочев;

- приветствие на посланичката на Украйна в България, г-жа Олеся Илашчук;

- обръщение на представителя на президента на Украйна в АРК, г-жа Тамила Ташева


Русия претендира за исторически права върху Крим и цяла Южна Украйна, въпреки че историята на този регион е с две хилядолетия по-дълга от историята на самата Москва. Митологизацията на Крим от страна на Москва има три измерения: сакрализирането на Крим в руската култура, демонизирането на по-ранното (неруско) население на Крим и постулирането на заслугите на Московското княжество за цивилизационното развитие на Крим. Лекцията на известния украински историк д-р Олександър Галенко разкрива манипулативния характер на тези измислици.

 

Специални гости на срещата са Тамила Ташева, постоянен представител на президента на Украйна в Автономна република Крим, и Олеся Илашчук, посланичка на Украйна в Република България.

 

 

д-р Олександър Галенко e украински историк, тюрколог, преподавател в KSE (Kyiv School of economics), един от създателите на Института по ориенталистика "Агатангел Кримски" към Националната академия на науките на Украйна, основател на списанието "Ориенталистика". Д-р Галенко специализира в областта на историята на Кримското ханство и османските владения в Украйна, украинско-турските отношения и историята на международната търговия с роби в Източна Европа.

- Тамила Ташева e постоянен представител на президента на Украйна в Автономна република Крим, украински правозащитник, граждански активист и доброволец. В началото на временната окупация на Крим тя става съосновател и координатор на CrimeaSOS, една от най-известните и ефективни правозащитни организации в Украйна, занимаваща се с темата за временно окупирания Крим. Тя е активист за правата на човека и един от лидерите на младото поколение кримски татари. През 2019 г. Тамила Ташева бе удостоена с държавното отличие орден "Княгиня Олга" III степен, а в края на годината спечели полската награда "Sergio Vieira de Mello" в категорията "Личност" за дейности, насочени към мирно съжителство и сътрудничество между обществата, религиите и културите.

- Олеся Илашчук e посланичка на Украйна в Република България.