facebook

Събития

zx620y348-2725351_678x410_crop_478b24840a
26.03.2016 14:30
Събития

Първи стъпки

Нови лекции по съвременно изкуство ще се опитат да съчетаят любопитството с професионализма

Галерия „УниАрт“

Организатор:
департамент „Изкуствознание и история на кулутрата“

Тема:
Въведение: кой нарисува мустак на „Мона Лиза“и защо един обикновен писоар се превърна в гениално произведение на изкуството?

Лектор:
Радослав Механджийски

Участници:
ученици, родители и (кндидатстуденти) за програма „Изкуствознание и артмениджмънт“


Бакалавърската програма „Изкуствознание и артмениджмънт“ организира четири безплатни лекции за съвременно изкуство в Галерия „УниАрт“. Фондация „Контакти без ограничения“ осигурява ПЪЛНИ БАКАЛАВЪРСКИ СТИПЕНДИИ за обучение в програмата – затова лекциите са насочени към кандидат-студенти, техните родители и любители на изкуството от всички възрасти.

Безплатни лекции по съвременно изкуство ще се проведат между 26 март и 25 юни, като първата от четирите лекции ще се проведе в галерията UniArt в Нов български университет и ще бъде въведение в най-значимите произведения на съвременното изкуство.

„Лекциите са насочени към хора без предварителна подготовка в сферата на изкуствата. Това не означава, че нивото на лекциите е занижено, а просто езикът и подходът, използвани при тяхното водене, ще бъдат напълно разбираеми“, обяснява лекторът Радослав Механджийски. Той е инициатор на идеята заедно с Теодора Константинова (в момента работеща по докторантура), с която са магистри в департамента. До момента заинтересувани от програмата са хора от 16- до 65-годишна възраст, а някои от курсистие ще имат възможността да спечелят бакалавърски стипендии за програма „Изкуствознание и арт мениджмънт“.

„На лекциите ще дадем и своя личен поглед отвътре относно плюсовете и минусите на обучението, как се реализираме професионално и т.н. Ще има пряка връзка между стартиращата позиция (кандидат-студента) и заключителната позиция (вече реализиращия се професионалист, завършил програмата).“

Първите срещи ще бъдат проведени в университетската галерия UniArt. За да се запишете, трябва да изпратите имейл до rmehandzhiyski@gmail.com, озаглавен „НБУ Изкуство“, в който да поясните дали сте кандидат-студент или любител.

През 2013 г. Радослав Механджийски завършва бакалавърска програма „Изкуствознание и артмениджмънт“, след което продължава обучението си в департамента и през 2016 г. завършва магистърска програма „Сравнително изкуствознание“. В момента Радослав е художествен критик, отразяващ най-актуалните събития от света на съвременното изкуство за бюлетина artnewscafe – платформа за култура и изкуство на фондация „Отворени изкуства“ (www.artnewscafe.com/bulletin).
 

Фейсбук страницата и програмата на събитието можете да намерите тук