facebook

Събития

sustezanie-pravo-pokana-02-01-1_678x410_crop_478b24840a
13.01.2024 10:00
Събития

Първо национално студентско състезание по административноправни науки

Върховен административен съдОрганизатори:
Върховният административен съд, съвместно с Нов български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“


Организационен комитет:
проф. Райна Николова, д.н, доц. д-р Гинка Симеонова, доц. д-р Деница Топчийска, гл. ас. д-р Памела Бучкова


Участници:
Отбор на НБУ, съставен от студенти от 3 и 4 курс, МП Право, други студенти от департамент Право


Върховният административен съд, съвместно с Нов български университет и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, организира Първо национално състезание по административно правни науки на 13 януари 2024 г. от 10,00 часа в трите зали в сградата на съда. В него са поканени да вземат участие студенти, които изучават специалност „Право“ в юридическите факултети на висшите учебни заведения от цялата страна.

Заявка за участие са подали шест отбора от шест университета. Това са СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“ .

 

Целта на състезанието е да се даде възможност на бъдещите юристи да покажат и приложат на практика усвоените знания по административно право и процес, да получат по-добра информираност за работата на съдебната система и да се укрепи доверието в българското правосъдие, съобщават от ВАС. Предвижда се провеждането на симулативен съдебен процес, по време на който бъдещите юристи да демонстрират своите знания по административно право.

 

Арбитри на състезанието ще бъдат шестима върховни съдии и трима магистрати от Административен съд София-град и Административен съд-София област.