facebook

Събития

etur_678x410_crop_478b24840a
10.06.2019 11:00
Събития

Пътуващ семинар до AEK Етъра „Възрожденският свят на българите“

гр. Габрово, AEK Етъра

Организатори:

БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език)
БП „Русистика“
БП „Визуални изкуства“
БП „Музика“ и Общообразователни курсове за знания

Водещ:
гл. ас. д-р Маргарита Кръстева

Модератори:
доц. д-р Татяна Фед, доц. д-р Ралица Мирчева, гл. ас. д-р Милка Хаджикотева и гл. ас. д-р Мария Нейкова

Участници:
студенти от програми „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език), „Русистика“, „Визуални изкуства“, „Музика“ и OOOK254 Костюмът през вековете – символика и начин на употреба

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“ се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

В музея има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др.

На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Освен че наблюдават автентичната технология, по която работят майсторите, посетителите могат да си закупят изделията, сътворени пред очите им. При предварително запитване от комплекса организират и курсове за обучение в традиционни занаяти.