facebook

Събития

dsc-0148_678x410_crop_478b24840a
27.04.2019 21:00
Събития

Радиопредаване „Картини от една изложба“- програма „Хоризонт“

Представяне на „Божествено начало“ от Симо Лазаров - Мултимедийна оратория – импресия за синтетичен симфоничен оркестър, хор, солисти и електроника

Българско национално радио - ефир

Организатори:
УПИЗ Център за компютърна  музика и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“ към БФ
Българско национално радио

Лектор:
Сергей Шишов

Модератор:
проф. д-р Симо Лазаров

Диригент:
Георги Петков

Сoлисти:
Соня Маринова
Росица Панайотова
Камена Балканска

С участието на:
Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация“ при НБУ
Камерен хор „Проф.Г.Робев“ с дир. Нели Трошева
Народен хор при НМУ „Л. Пипков“

Синтезатори:
Симо Лазаров
Росица Бечева
Дариан Георгиев
Николай Плачков

Виола:
Стела Атанасова
Виолончело:
Светослав Дерменджиев
Тимпани:
Белчо Христов
Тромпет и шофар:
Александър Салапиев
Перкусионна група:
Димитър Василев
Венцеслав Иванов
Димитър Иванов
Четец:
Росица Панайотова
Текстове:
Силвия Стефанова
Белчо Христов


БОЖЕСТВЕНОТО НАЧАЛО е произведение, посветено на величието на природата, възвисяването на човешките идеали, необхватността на нашето съзнание и непобедимия човешки дух, музикално пресъздадени с традиционните и съвременни изразни средства, чрез които се пренасяме във Вселената на асоциациите, потапяме се в атмосферата на имагинерните представи и се издигаме на пиедестала на човешката доброта.                   
В мултимедийната оратория-импресия като мозайка се преплитат основни моменти от  историята. Със символи и метафори музикалната и мултимедийна драматургия водят зрителя и слушателя, а въображението подсказва логиката на събитията от различните исторически епохи.

Противопоставянето между доброто и злото от живота като контрапункт са залегнали в музикалната идея и ни карат да се замислим и върху нещата от живота в микро и макрокосмоса на всеки от нас. Гласовете и оркестровите партии са третирани в светлината на ярко изразената мелодична линия – от една страна и на вътрешните движения на съвременната изразност от друга. Мелодиката се преплита с алеаторична на места хорова тъкан, която е в унисон с музикалната драматургия като носител на идеята за вечния дух на човечеството, а променящата се звукова атмосфера на синтетичния симфоничен оркестър и мултимедийните визии допринасят за цялостното въздействие на спектакъла.

Звуковата картина създадена от синтезаторите, солистите, хорът и перкусионистите, партиите на цигулката и виолончелото допринасят за изграждането и  развитието на музикалната драматургия, а вокалните партии на оперните певици извисяват и ни оказват медитативно въздействие. Мултимедийното изкуство, ви-арта и съчетанието на светлина и лазери допринасят за цялостното въздействие на спектакъла.

Музиката в своята културно-пространствена и историческа съдба се преплита с историята на изкуството изобщо.

Концертът представя в своеобразен „дебат“ обмен на изразни средства и технологии, които допринасят съществено за извеждане основната идея на „Божественото начало“:
•    Божественото начало в природата
•    Божественото начало в изобразителното изкуство
•    Божественото начало в музиката
•    Божественото начало в смисъла на Съ-Творение (Бог - талант - и творец)
•    Божественото начало във всеки от нас
…като пътешествие отвъд сетивата до най-фините възприятия на публиката.

В тази интердисциплинарна и интернационална полемика на идеи, сътрудничество, съперничество и хармонизиране на изразни средства, „Божественото начало“ обещава визия за общо наследство и развитие на непрекъснат диалог. Синтезът на изкуството в този концерт създава нова концептуална рамка, която за кратко ще  бъде убежище за сърцето на публиката.

Идеи и размисли

1. Пролог -  Размисъл
…размисъл за света, за вечните загатки на битието…

2. ... и защото всичко е светлина
...реда на нещата, случили се през шестте дни на сътворението:
създаване на светлината, водата, въздуха, земята.

3. Стихии
40 дни продължил  потопът и водата носела ковчега върху водата,
а водата се увеличавала непрекъснато.

4. Вечният дух
...Това е повествование за тази част от историята на човечеството,
която не трябва да се повтаря НИКОГА ВЕЧЕ.

5. Господи, приеми душите ни в рая!
Бог поставил човека да живее и пази градината, където растели две специални дървото на живота, в плодовете на което се криел вечният живот и дървото на познанието, в плодовете на което
се криело познанието за добро и зло.

6. Часовникът на времето
Времето тече неумолимо, неустоимо, неудържимо, неутешимо. Превъплащенията през годините. Ценности в живота.

7.  Епилог - Glory
... за човечеството
Химн - апотеоз на доброто у човека - благословия за мир, слънце и  радост!

Музикални пиеси:

1. Размисъл
2.  … и защото всичко е светлина
3.  Жар птица
4.  Отражения
5.  Благоухание
6.  Завръщането на боговете
7.  Стихии
8.  Вечният дух
9.  Разрушения
10.  Оцеляване
11.  Божественото начало
12.  В прослава
13.  Пространство (муз.В.Лазаров)
14.  Часовникът на времето
15.  Преклонение
16.  Съдби
17.  Химн


Още от ранната си възраст Симо Лазаров развива музикалните си и технически способности, за да ги обедини професионално през 1974 при създаването на първото в България Студио за електронна музика към Българско Национално Радио, което ръководи повече от 25 години. Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, Братислава, София и Париж и концертирайки същевременно сам и с различни състави, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика - изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника. С качествата си на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, които дълги години са съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика.

Обединявайки творческите дейности, Симо Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична  и компютърна музика, музика за кино, театър, радио и телевизионни постановки, студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика, както и създава първите български фестивали за електронна музика и мултимедия. От 1977 преподавателската му дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикална академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет, където понастоящем е професор, единствената в България специализация по компютърно музициране.

Дискографията и библиографията му включват 8 книги, над 50 научни публикации, 9 дългосвирещи плочи, 18 CD албума, множество касетъчни компилации, както и издадената през 2004 от БНР и музикална къща SYNTHI music - Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика.

Към получените 10 наши и международни награди през 2008 година Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата „Артист на Салона  на изкуствата“ за цялостна творческа дейност.
С изнесените над 2000 концерта, с неизчерпаемите си идеи, с участието по световните сцени и международни форуми той достойно доказва името си на съвременен, оригинален, търсещ творец.