Събития

04-10-2019-koncert_678x410_crop_478b24840a
05.10.2019 19:30
Събития

Рецитал на проф. Винченцо Балцани

Цикъл „Приемственост – учители и ученици“ - Клавирен концерт

Софийска филхармония, Концертен комплекс „България“, ул. Аксаков № 1,  Камерна зала България


Организатори:
Департамент „Музика“
Пиано Екстраваганца
Софийска филхармония

Участници:
проф. Винченцо Балцани (пиано)


Програма

Доменико Скарлати                          
Три сонати

Лудвиг ван Бетховен                         
Соната Оп. 81а Прощална

***

Фредериг Шопен                                          
Три етюда из Оп. 10

Джузепе Верди/Ференц Лист                                   
Парафраза „Риголето“

Ференц Лист                                                 
Сонет 104 по Петрарка

Ференц Лист                                                
Полонез №2

Проф. Винченцо Балцани завършва с отличие Музикалната консерватория „Верди“ в Милано (Италия), докато учи при проф. Алберто Моцати. На 14 години печели Националните конкурси за пиано в La Spezia (E.N.A.L.) Förster – Ricordi. Две години по-късно той е удостоен с награда ЛИСТ на конкурса Мария Канали в Барселона (Испания). През 1971 е носител на престижни награди в конкурсите в Италия: Поцоли в Сереньо, Сита ди Тревизо, Е.П.Неглиа в Енна и Г.Б.Виоти във Верчели. През 1975 той успешно представя RAI на конкурса Морис Равел в Париж (Франция), организиран в чест на 100 години от рождението на френския композитор. Като концертиращ артист той се изявява като солов изпълнител, солист на оркестри, член на камерен ансамбъл (от дует до септет) по целия свят, включително и най-престижните италиански театри и фестивали (Ла Скала, Сан Карло, Петручели, Регио в Торино, Олимпико в Рим, фестивал в Бергамо и Бреша, Festival dei Due Mondi, Settembre Musica и др.). Прави записи за Радио и ТВ и е реализирал няколко LP-та и CD-та, включително произведения на Скарлати, Моцарт, Хумел, Бетовен, Шопен (пълните етюди Op.10 и Op.25), Росини-Лист, Шуберт-Лист и др. От 1973 преподава пиано в музикални академии: в момента е професор по пиано в консерваторията за музика „Верди“ в Милано. Често е канен за жури в много международни конкурси по пиано („GB Viotti”, „Rina Sala Gallo”, „Pozzoli”, “London International Piano Competition”, “Concurso Internacional Compositores de España”, “Chaikovsky junior” в Курашики, “Takamatsu” , “Парнасос” в Монтерей, “Хумел” в Братислава и др.). Провежда курсове, майсторски класове и лекции в Италия и чужбина. В допълнение към дейността си като пианист и учител, той е и художествен ръководител на международните конкурси „Città di Cantù” и „Valsesia Musica” и на „Pianotalents” в Милано, “Pozzolino” в Сереньо, конкурсите за юноши “Monterosa - Kawai”. и „Международен конкурс за музика на Tadini“ в Ловере за камерна музика и пиано. Член е на Артистичната комисия на пиано конкурса „Поцоли“ от 2010. От 2009 е художествен ръководител на сдружение „Пианоприятели“, което основава в Милано, за да организира фестивали, концерти, сцени и семинари.

 

Фестивал Пиано Екстраваганца се провежда от 2011 година и е организиран от маестро Людмил Ангелов – негов основател и артистичен директор. Проф. Ангелов е Почетен професор на Нов български университет. Фестивалът привлича в София българска и международна публика от ценители, представяйки една уникална по характера си програма от концерти. Във Фестивала са участват световноизвестни артисти и са прозвучали над 400 различни творби, много от тях за първи път в България, и някои световни премиери на клавирни и камерни произведения. Пиано Екстраваганца подпомага и младите таланти с концерти на лауреати от международния конкурс Панчо Владигеров, чрез образователното събитие Ден на отворени врати – Приятели на пианото, а от тази година и с цикъла Приемственост – учители и ученици, където на една сцена свирят най-изявени професори по пиано от България и Европа, и техни даровити ученици и студенти. През 2015 Фестивалът е удостоен с наградата „Музикален проект на годината“ в годишните награди на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

 

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт.

 

Фестивал Пиано Екстраваганца като най-значима културна проява е включен в Календара на културните събития на София за 2019 година и е подкрепен финансово и логистично от Столична община, както и от Италианското посолство и Културен институт.

Концертен цикъл Приемственост – учители и ученици“ е със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет.