facebook

Събития

repeticia-ot-greshki_678x410_crop_478b24840a
28.06.2021 19:00
Събития

„Репетиция от грешки“ по Уилям Шекспир в Национален студентски дом

Национален студентски дом


Организатори:
департамент „Театър“,
Университетски театър


Режисьор:
Десислава Шпатова


Художник:

Цветелина Спиридовова


Хореография:

доц. д-р Анна Пампулова

В ролята на режисьора:
Ивона Маврова


С участието на студенти от втора година на Бакалавърска програма „Театър“:
Александър Гочев, Габриела Кунчева, Гергана Господинова, Данаил Русев, Денислав Николов, Десислава Михайлова, Диана Янкова, Йоана Кьордимова, Калоян Иванов, Феня Николова, Магдалена Георгиева, Миляна Ношкова, Ния Балчева, Петя Станчева, Симеон Чаушев


„Репетиция от грешки“ – театрален спектакъл по пиесата на Уилям Шекспир „Комедия от грешки“ гостува в камерната зала на Национален студентски дом - София.

 

Билети

 

„Totus mundus agit histrionem” - „Целият свят е сцена”!

 


Спектакълът на Десислава Шпатова - „Репетиция от грешки“ ни въвежда във фарсовия процес на репетициите на спектакъла „Комедия от грешки“ на Шекспир от екип млади артисти, водени от начинаещ режисьор.

 

Ставаме свидетели на скрития за публиката репетиционен процес, пълен с недоразумения, типични театрални конфликти и поведенчески клишета, през които реалност и фикция се смесват в невероятна комедия.


„Комедия от грешки“ е едно от най-ранните драматургични произведения на Шекспир, написано през 1592 г., чийто централен сюжет е сгрешената идентичност на героите и последствията от нея. Шекспир разработва тази тема в различни варианти и в следващите си комедии, като въпросът „Кой съм аз?“ се превръща в смислообразуващ.


Шекспировите пиеси се рекламирали по много интересен начин. Цветово кодирани флагове, сложени пред театъра съобщавали за жанра на пиесата. За историческа пиеса флагът бил червен, за комедия – бял, а черен за трагедия.

С това представление високо вдигаме БЕЛИЯ ФЛАГ и ви очакваме!


Спектакълът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Фонд „Учебни програми“ към Бакалавърски факултет.