facebook

Събития

united-in-art1_678x410_crop_478b24840a
26.03.2018 19:00
Събития

Саундтрак

Сити Марк Арт център, гр. София, бул. „Янко Сакъзов“ №30

Организатор:
департамент „Музика“

Участници:
студенти от Нов български университет от класовете на гл. ас. д-р Ангел Заберски и гл. ас. д-р Илиян Парасков

Режисьор:
Симеон Симеонов

Всеки учител иска неговите ученици да се реализират. Съвременното висше образование се стрeми да постигне същото и все по-категорично се насочва към практиката. Ползата от теоретичната подготовка е много по-голяма, ако се реализира паралелно с практическо обучение в реална среда. Целта на проекта е представяне на изучавания през годината учебен материал в реална концертна обстановка.

През петдесетте години на 20 век започва издаването на албуми с филмова музика. Оттогава значението ѝ за успеха на филмовата продукция нараства. Саундтрак се записва като пре- и постпродукция на филмовата музика. Към нея понякога се добавят композиции извън кинопродукцията, но те също допринасят за нейното популяризиране. Така саундтракът получава главната роля на музиката в киното и музикалния театър.

В концерта ще бъдат събрани песни, намерили своето място в редица филми от средата на ХХ в. до наши дни. Някои от тях са композирани специално за киноленти и мюзикъли. Други са изпълнени от множество музиканти в разнообразни вариации и кавър версии. Някои продължават да бъдат включвани и до днес в десетки кино-ленти.

Програмата на предстоящото събитие е изградена с музика, съпровождала малки и големи продукции. Тя е звучала от Бродуей, през Холивуд, и е стигнала до формата на серийни телевизионни програми, който се наложи категорично в практиката през последните години.

Ще чуем класики от джаз стандарта, изпълнявани през годините от Франк Синтарта, Били Холидей, Ела Фицджералд, Шърли Бесси, Ета Джеймс и много други легендарни изпълнители. Ще се насладим на арии от мюзикъли като „Dreamgirls“, „West Side Story“, „Cabaret“, „Burlesque“,“Les Miserables” и още други забележителни образци на този музикален жанр.

Класически хитове от Бродуей и Холивуд ще звучат в проекта SOUNDTRACK на 26.03.2018 (понеделник) от 19:00 часа във Сити Марк Арт център, гр. София, бул. „Янко Сакъзов“ №30. В концерта на студентите от Нов български бниверситет от класовете на гл. ас. д-р Ангел Заберски и гл. ас. д-р Илиян Парасков са събрани песни, намерили своето място в едни от най-известните филми и мюзикъли от средата на ХХ в. до наши дни.
Селекцията от музика варира от известни и познати мелодии до по-рядко чувани, но не по малко завладяващи произведения. И както всички се досещаме, когато иде дума за киното, най-въздействащата и завладяваща част от предложените саундтрак-образци са написани и вдъхновени от най-желаните и непобедими емоции в света – мечтите любовта.
„Обединени в изкуството“ – проектът на Сити Марк Арт Център – представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика, и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.

Проектът предвижда в шест вечери – от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци – писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. ВЕЧЕР НА АВСТРИЯ „Литературни вечери“: водещ - Светлозар Желев. Утвърден автор: Захари Карабашлиев. Млад автор: Ирена Иванова. Актьорска част: студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева от Театралния колеж „Любен Гройс“. Кино „ЕВРОПА“: водещ – Петя Александрова. Късометражни игрални филми от Австрия и България. „Музикални уравнения“: Ангел Заберски и Илиян Парасков и техни възпитаници от НБУ „САУНДТРАК“.

Вход – свободен