facebook

Събития

img7bw_678x410_crop_478b24840a
30.11.2015 18:00
Събития

Сценичното прострaнство на новата полска драматургия. Цикъл „Театротека“

Постояненсеминар „Съвременен театър: практики, политики, фигури“

Галерия „УниАрт

Организатори:
департамент „Театър“
Полски институт в София

Водещ:
Чавдар Гюзелев

Модератор:
проф. Виолета Дечева, д.н.

В Полша 2015 г. е обявена за Година на полския театър. По този повод НБУ съвместно с Полският институт в София ще представи осем спектакъла от цикъла „Театротека“ - екранизации на полска млада театрална драматургия. Петият спектакъл, който ще бъде представен пред студентите на НБУ е „Коронация“ - реж. Себастиан Хондрокостас (автор: Марек Модзелевски) 2015.


Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциала на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на младата полска драматургия. Стилистиката и конвенцията на съвременните пиеси са напълно различни от класическата драма. Освен това новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни действителност.

Чавдар Гюзелев е преподавател в НБУ, художник, сценограф и книгодизайнер.


Постоянният семинар „Съвременен театър: практики, политики, фигури“ с водещ проф. Виолета Дечева, д.н започва новата академична година с поредица от 8 прожекции на спектакли по нова полска драматургия, придружени с лекция. Шестата прожекция, придружена с дискусия е на спектакъла „Момче, като картинка“, реж. Пьотр Ровицки (автор: Пьотр Ратайчак), 2015, 60 мин.

Целта на поредицата, която се провежда съвместно с Полски институт в София, е да запознае интересуващите от театър в България с темите, които вълнуват младите полски автори в Полша.