facebook

Събития

polski2_678x410_crop_478b24840a polski1-1_678x410_crop_478b24840a polski3_678x410_crop_478b24840a polski4_678x410_crop_478b24840a
14.04.2016 19:15
Събития

Селекция на спектакъла „Двама бедни румънци говорещи полски“ в официалната програма на XXVI издание на Международния театрален фестивал SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2016 в Бърно, Чехия

Theatre Goose on a String/Husa na provázku (Zelný trh 9, 602 00 Brno)

Продуцент:

сдружение „Легал арт център“

Партньори на проекта:
Университетски театър и ТР „СФУМАТО“

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на: Полски институт - София, Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Фондация „13 века България“.

Участието на фестивала се осъществява с финансовата подкрепа на програма „МОБИЛНОСТ“ към Национален фонд „Култура“

Ръководител на проекта: доц. Снежина Петрова

Режисьор: Десислава Шпатова

Сценографи и костюми: Николета Алексиева
Участват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в НБУ: Емануил Костадинов, Мартина Апостолова, Диана Спасова, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Митко Якимов и Росица Караджова

14 април 2016 г. - 15.45 ч. и 18.15 ч.

Международният театрален фестивал SETKÁNÍ/ENCOUNTER прев.: СБЛЪСЪК/ в Бърно, Чехия, има 25-годишна история.

В рамките на 26-тото му издание SETKÁNÍ/ENCOUNTER / се провежда Среща на театралните училища и академии, на която се селектират между 12 и 15 студентски спектактакъла от цял свят и се провеждат творчески срещи и семинари.

Темата за селекция през 2016 г. е „Нови територи и гледни точки“: „Фестивалът търси да открие артисти, достатъчно смели, за да бъдат различни. Хора, които искат да изразят публично мнението си, приемайки риска да останат неразбрани.“

Фестивалът няма състезателен характер, но най-ярките постижения получават специално отличие „Marta award“ от професионално международно жури, награда на студентското жури и специална награда от директора на фестивала.

Театралният департамент на НБУ беше селекциониран за участие в официалната програма на 26-то издание на фестивала от 28 кандидатури от цял сват със спектакъла „Двама бедни румънци говорещи полски“ на Дорота Масловска - проект, реализиран в Университетския театър на НБУ през декември, 2015 г. Продуцент на проекта е сдружение с нестопанска цел „Легал арт център“, в партньорство с НБУ, ТР „СФУМАТО“ и финансовата подкрепа на Полски институт – София и фондация „13 века България“. Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова, а актьорите са бивши и настоящи студени от програма „Театър“ на НБУ. Проектът е представителен за образованието по театър в НБУ и за интегрирането на НЕГОВОРЯЩИ актьори в театралния процес.

Чрез този проект сдружение „Легал арт център“ дава възможност за преход от образование към професионална реализация в сферата на независимия театър на няколко завършващи актьори, двама от които са неговорящи.

Избран между 28 проекта от целия свят, този спектакъл има шанса да постави актуални европейски въпроси – можем ли да говорим за важните неща, за изтиканите в периферията теми и да не произвеждане едни и същи клишета.