facebook

Събития

1777961_678x410_crop_478b24840a
24.04.2023 17:00
Събития

Семинар „Алпинизмът отвън и отвътре“

Галерия УниАрт

Лектор:
Виктор Варошкин


Модератор:
Велин Белев

 

Виктор Варошкин ще разкаже за планините на света и за света на планините. За своя живот в тях осмислян през смъртта. За настоящето като жертва на бъдеще изпълнено с мечти. За всички триумфи, страхове и загуби оставени по този път през планините. И за неговия основен двигател - пристрастяването към риска.
Едно събитие посветено на изкачванията в планините, слизанията в себе си и на Алпинизма като движение, породено от непоносимост към покой.

 






Виктор Варошкин е един от добрите ни действащи алпинисти. Той е многократен държавен шампион по алпинизъм, награждаван за принос към дейността от Министерство на младежта и спорта и БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм). В последното десетилетие Виктор е дълбоко и професионално обвързан с планината по няколко линии:

Осъществил е редица технически сложни изкачвания в Алпите, Андите, Кавказ и планините на Балканите. Между тях е и първо българско изкачване на една от най-непристъпните скални формации на Земята – вр. Серо Торе. Автор е на една от най-техничните български премиери зад граница, както и множество трудни скални маршрути в България.

Завършил ENSA – френската школа за ски и алпинизъм, Виктор е сред първите трима българи дипломирани за международни алпийски гидове към IFMGA – най-елитната федерация на водачи в световен мащаб. Завършилите този обучителен цикъл упражняват правото си да водят клиенти във всяка точка на Земята в сферите на катерене, алпинизъм и свободни ски. Понастоящем той е активна част от инструкторския състав, който обучава следващи генерации гидове в източна и централна Европа.

В продължение на пет години Виктор е и единствения лицензиран въздушен спасител при полети с хеликоптер на територията на България, изпълнявани от частната авиокомпания „Хели Ер“ САУ.