facebook

Събития

dsc01477_678x410_crop_478b24840a
23.11.2023 11:20
Събития

Семинар „Анализът на медийно съдържание: между изкуствения интелект и критичното мислене“

Корпус 2, зала 402


Организатор:
Изследователски център за компютърна и приложна лингвистика


Водещи:
д-р Мая Колева
Искра Цанкова

Модератори:
гл. ас. д-р Емануела Чичова
гл. ас. д-р Милка Хаджикотева

Участници:
студенти и преподаватели от Изследователския център за компютърна и приложна лингвистика


Анализът на медийно съдържание e област на научни изследвания, но и практическа дисциплина, пряко свързана с комуникациите, връзките с обществеността и маркетинга. Лекторите ще изяснят какво означава всичко това, как се осъществява и за кого се прави. Ще стане дума за предизвикателствата, пред които ни изправя разбирането и анализирането на езика и дискурса, как научните изводи се използват от клиентите и как новите инструменти и технологии помагат на анализаторите и променят практиките в областта. Интерес представлява как изкуственият интелект участва в тези процеси и каква е ролята на човешкия мозък във всичко това.


Д-р Мая Колева е изследовател на медиите с над 15-годишен опит, директор на изследователската и развойна дейност в Комметрик (Commetric), водеща компания за анализиране на медиите със седалище в Обединеното кралство, както и член на управителния съвет на AMEC, международната организация в сектора за измерване на комуникацията. С подготовка по журналистика и магистърска степен по публична политика, д-р Колева в момента се занимава с иновативни изследователски техники - в докторската си дисертация тя прилага мрежови анализ за измерване доколко заинтересованите лица са представени в глобалния медиен поток, а в настоящата си позиция използва многобройни AI-базирани инструменти, за да отговори на проблематични изследователски въпроси, поставяни от практици, работещи в областта на връзките с обществеността и медийните връзки.

Искра Цанкова отговаря за корпоративното обучение и капацитет в Комметрик. С бакалавърска степен по журналистика и магистърска степен по маркетинг, тя започва като медиен анализатор, а сега води и модулира процеса по набиране на кадри и стажантските програми в Комметрик.